Islands erhvervsminister går af

Islands erhvervsminister Björgvin Sigurdsson trådte søndag tilbage efter flere ugers protester mod regeringens håndtering af finanskrisen

Foto: Scanpix. Vrede demonstranter i protest mod Islands erhvervsminister. Søndag gik han af.
Læs mere
Fold sammen
Islands erhvervs- og handelsminister, Björgvin Sigurdsson, kastede søndag håndklædet i ringen, efter at 6000 demonstranter foran parlamentet i Reykjavik lørdag aften højlydt have krævet regeringens afgang og protesteret mod dens håndtering af finanskrisen.

"Jeg har besluttet mig for at tage mit ansvar for den økonomiske udvikling", sagde socialdemokraten, der også går af som minister for nordisk samarbejde, på en pressekonference i den islandske hovedstad.

Han tilføjede, at han har opfordret finanstilsynets ledelse til ligeledes at træde tilbage.

"Offentlighedens vrede og mistillid er for stor til, at jeg er i stand til at genvinde deres tillid," sagde Sigurdsson med henvisning til, at protesterne mod regeringen har stået på siden efteråret.

Ministerens retræte kommer to dage efter, at den borgerlige statsminister, Geir Haarde, bebudede at holde nyvalg to år før tiden den 9. maj. Regeringschefen fra Selvstændighedspartiet genopstiller ikke, da han er ramt af en kræftsvulst i spiserøret.

Langede ud efter bankerne
Haarde langede lørdag ud efter de forliste islandske banker, som med deres risikable udlånspolitik får meget af skylden for, at Island er et af de lande, som er hårdest ramt af den globale finanskrise.

"Jeg vil gerne benytte denne mulighed for at udtrykke vantro og foragt for det, som er blevet afsløret i forbindelse med bankerne," sagde han til Islands Radio.

Statsministeren gik ikke i detaljer og ville heller ikke kommentere spekulationer om, at bankansatte har brudt loven, men henviste til, at finanstilsynet stadig er i gang med sin efterforskning.

Den islandske stat har været nødt til at nationalisere landets tre store banker for at stoppe den økonomiske forblødning, men mange islændinge klandrer regeringen for ikke at have udvist rettidig omhu.

Haardes talsmand, Kristjan Kristjansson, sagde lørdag til det norske nyhedsbureau NTB, at det er uvist, om regeringen bliver siddende frem til det planlagte nyvalg i maj.

Hvis statsministeren tvinges til at gå af, vil hans regering være den første i Europa, som trækker sig som følge af finanskrisen.

/ritzau/Reuters