Island slæbes i retten efter Icesave-nej

Finansministrene i både Holland og Storbritannien ryster på hovedet af det islandske nej til tilbagebetalingsaftalen. "Nu er det op til domstolene at afgøre sagen," siger hollænderne.

Icesave en del af Landsbanki, som var rettet mod udenlandske kunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dylan Martinez
Resultatet af den islandske folkeafstemning lørdag bliver modtaget med dyb skuffelse i Holland og Storbritannien. Begge landes finansministre siger ifølge BBC, at forhandlingerne med Island nu er slut, og at sagen nu må blive afgjort ved domstolene.

Ministrenes udtalelser falder efter, at islændingene i en folkeafstemning lørdag forkastede det, som både Holland og Storbritannien mener, er en meget attraktiv tilbagebetalingsaftale.

Aftalen lagde op til, at den islandske stat skal betale de to lande i alt 30 milliarder kroner til en lav rente over en periode på 30 år som kompensation for, at de har dækket indskydergarantien i forbindelse med Landsbanki-krakket i oktober 2008. Men den aftale valgte 60 procent af islændingene altså at sige nej til.

Den hollandske finansminister Jan de Jager siger, at han vil diskutere sagen med Storbritannien, og at de sammen vil afgøre, hvad der nu skal se. Men han mener også, at alt peger på, at sagen ryger for domstolene.

”Jeg er meget skuffet over at Icesave-loven ikke blev vedtaget. Det her er ikke godt for Island,” siger Jan de Jager ifølge BBC og tilføjer:

”Island er fortsat forpligtet til at betale. Nu er det op til domstolene at afgøre sagen."

Island er en del af frihandelssamarbejdet EFTA og har i den forbindelse forpligtet til en række ting – deriblandt at yde indskydergaranti. Derfor ventes EFTAs retsinstans, ESA, da også at give Holland og Storbritannien medhold i, at de skal have deres udgifter dækket.

Trods den islandske befolknings nej siger vulkanøens finansminister Steingrimur Siigfusson, at han alligevel vil begynde transaktionerne til Holland og Storbritannien senere i år. Han vurderer i samme ombæring, at det vil tage domstolene mindst et år at afgøre sagen.

INFOSHOP: Brancheanalyse: De små banker klarede sig bedst under finanskrisen