Island skyder skylden på eks-statsminister

Retsopgør om ansvaret for, at det gik så galt i Island, som det gjorde, er i gang. Tidligere statsminister anklaget for at svigte sit ministeransvar, og det kan koste ham to års fængsel.

Islands tidligere statsminister Geir Haarde er nu på anklagebænken. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag byder på den første høring i en sag, hvor den tidligere islandske statsminister Geir Haarde, der ledede landet i kriseårene, er anklaget for at have svigtet sit ministeransvar i forbindelse med de bankkrak, der for alvor sendte Island i en negativ økonomisk spiral. Det skriver BBC.

Sagens hovedperson kalder selv sagen en ”farce”. Han mener, at domstolen skal begynde med at afvise sagen.

Retsopgøret er en følge af den dybe økonomiske recession, som Island sank ned i, efter nationens tre førende banker kollapsede i efteråret 2008. Ud over de økonomiske følger betød bankkrakkene, at Island blev kastet ind i en konflikt med både Storbritannien og Holland.

Det skyldtes Landsbankis aggressive europæiske satsning via Icesave-datterselskabet. En satsning, der endte med at koste de to lande dyrt, da de måtte ind og dække kundernes tab, da banken krakkede.

Anklagen mod Haarde er, at han og regeringen ikke gjorde nok for at begrænse skaderne.

”Da det blev klart, at vi var på vej mod en katastrofe, viser arkivmaterialet, at der blev gjort meget lidt for at forhindre det,” siger den nuværende finansminister Steingrimur Sigfusson ifølge AFP.

Den tidligere statsminister risikerer to års fængsel, hvis han bliver dømt. Men Geir Haarde vil ikke påtage sig skylden. Han påpeger i stedet, at Island netop undgik at begå de fejltagelser, som han mener Grækenland og Irland begik, idet han tillod de tre banker at krakke.

”Vi blev nødt til at lade dem gå. De gik konkurs. Og nu viser det sig, at det var den rigtige ting at gøre,” siger Haarde ifølge BBC.

På trods af at den islandske økonomi er i bedring, er der stadig mange løse ender. De islandske vælgere har to gange afvist regeringens lovforslag, der skal afslutte striden med Holland og Storbritannien. Vælgerne vil ikke acceptere, at de at det er dem, der skal betale regningen for bankernes udenlandske eventyr.