Islændingene siger nej til Icesave-aftale

58,3 procent af islændingene har sagt nej til Icesave-aftalen.

ARKIV. Endnu en gang siger islændingene nej tak til Icesave-aftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

Islændingene siger endnu en gang nej til den omdiskuterede Icesave-aftale, hvor landet skal betale en milliardgæld tilbage til Storbritannien og Holland. Det skete ved lørdagens afstemning, skriver den islandske avis Morgunbladid på sin hjemmeside.

Tallene viser, at knap 60 procent af stemmerne har valgt at afvise løsningen med afvikling af gælden.

Aftalen, der handler om tilbagebetaling af milliarder af kroner til Storbritannien og Holland oven på netbanken Icesaves kollaps i 2008, har i flere år skabt strid mellem landene. Og sagen har allerede formået at vælte én islandsk regering.

Ved den første folkeafstemning i marts sidste år sagde 93 procent af islændingene nej til vilkårene for at tilbagebetale de knap 30 milliarder kroner.

Det er sidenhen lykkedes den islandske regering at forhandle en bedre og billigere løsning på plads for vulkanøens folk.

EU-medlemskab i fare

Islands præsident, Ólafur Ragnar Grímsson, nægtede dog - ligesom han gjorde med den første aftale - at sætte sin underskrift på papiret, hvilket igen har sendt milliardgæld-aftalen i hænderne på den islandske befolkning.

Regeringen har længe advaret mod, at endnu et nej vil sende landets i forvejen skrøbelige økonomi ud i et nyt stormvejr.

Alligevel tyder det nu på, at islændingene har valgt at stikke en kæp i hjulet på regerings håb om at ende konflikten.

Også Islands optagelsesforhandlinger med EU kan være i fare for at lide et alvorligt knæk, hvis Icesave-aftalen bliver trukket yderligere i langdrag.