Irsk krise knockouter Codans ejer

Britisk og særligt irsk forsikring er alt andet end lukrativt for RSA Insurance Group, der henter to tredjedele af sin indtjening i Skandinavien.

Britisk og særligt irsk forsikring er alt andet end lukrativt for RSA Insurance Group, der henter to tredjedele af sin indtjening i Skandinavien. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

Research: Anders Kauffeldt

Det danske og nordiske forsikringsmarked er hamrende attraktivt. Det må siges at være den altoverskyggende konklusion i en kulegravning af RSA Insurance Groups regnskab, som Berlingske Business’ researchafdeling har gennemført.

For i alt stammer to tredjedele af RSAs resultat efter skat fra den danske og svenske division, mens kun 16 procent af præmieindtægterne stammer fra Skandinavien. RSA er også repræsenteret i Canada og Latinamerika, men ingen af disse steder er så lukrative som det skandinaviske marked. Det er da også nye store erstatninger fra den irske forretning, som har udløst den aktuelle krise i RSA.

Hvor alvorligt det står til i Irland kom frem fredag aften, da nye tab for ca. en mia. kr. blev offentliggjort samtidig med fyringen af RSAs topchef Simon Lee.

Nu er det bestyrelsesformand Martin Scicluna, der skal rekruttere en ny topchef. Samtidig skal hele RSAs forretningsstrategi gennemgås, fordi der skal hentes ny kapital til selskabet.

»Jeg indleder en fuld gennemgang af koncernens virksomheder med målene at forbedre kapitalstyrken, at optimere koncernens forretningsportefølje og skabe et bæredygtigt udbytte i fremtiden. Vi vil opdatere om fremskridtene i vores gennemgang i forbindelse med helårsregnskabet,« lød det fredag fra Martin Scicluna.

Ugunstige vejrforhold i begyndelsen af ​​december med storme i Storbritannien og Skandinavien øger yderligere RSAs erstatninger med 25 millioner pund.

Martin Scicluna er dog fortrøstningsfuld i forhold til fremtidens muligheder for at overleve som forsikringsselskab:

»RSA er fortsat et førende forsikringsselskab. Vi har misundelsesværdige markedspositioner i hele verden og attraktive virksomheder med sund underliggende lønsomhed. Vi har stor ekspertise og kapacitet på tværs af vores ledelsesteam. Bestyrelsen og jeg er overbevist om, at RSA vil genopstå som en stærkere gruppe i 2014.«

Fredagens udmelding sendte den i forvejen hårdt prøvede aktiekurs ud i endnu et dyk. Derfor er det mindre attraktivt for RSA at forsøge at rejse kapital på aktiemarkedet. De eksisterende aktionærer vil simpelthen blive udvandet.

»Det er et selskab, der har købt meget op. Samtidig har det været meget gearet, ligesom man har undervurderet skadesansættelsen. Spørgsmålet er, om man har været gode nok til at vurdere de selskaber, man har købt op,« siger Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

Han tror, at det er en mulighed, at de skandinaviske selskaber bliver solgt fra, selv om det vil efterlade resten af RSA noget afpillet.

»Bestyrelsen i RSA kigger på alle muligheder og undersøger, hvad man kan få for de skandinaviske aktiviteter. Rygter eller ej, så er den sondring i gang, men det vil være en bitter pille for aktionærerne at sluge, hvis de må sælge Codan og Trygg-Hansa,« lyder det fra analytikeren.

En mulighed er også et samlet frasalg af hele RSA.