Irsk bankmareridt fortsætter

Den irske bankkrise bliver kun værre og værre. Den irske nationalbank vurderer nu, at to kriseramte banker har brug for op mod 14,4 mia. euro i ekstra kapital.

Nedturen for Irland fortsætter. Den irske nationalbank vurderer nu, at det står langt værre til med de to kriseramte banker Anglo Irish og Allied Irish. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valutamarkederne reagerede prompte på mere dårligt nyt fra Irland.

Euroen faldt torsdag morgen med 0,4 procent overfor dollaren, efter den irske nationalbank var ude med nye dystre meldinger om to kriseramte irske banker.

Nationalbanken vurderer, at Anglo Irish Bank Corp. og Allied Irish Banks Plc har brug for så meget som 14,4 mia. euro i ekstra kapital for at overleve.


Den irske stat har i forvejen pumpet milliarder ind i de to nye banker, hvor Anglo Irish alene tegner sig for 22,9 mia. euro, mens hullet er noget mindre i Allied Irish.

Netop derfor er markederne blevet overrasket over meldingen om, at Allied Irish har brug for flere penge.

"Markedet havde ventet tallene om Anglo Irish. Overraskelsen her er Allied Irish," siger Dermot O'Leary, cheføkonom hos Goodboody Stocbrokers i Dublin, til Bloomberg News.

Anglo Irish, der blev nationaliseret sidste år, har brug for yderligere 6,4 mia. euro i bedste fald, vurderede nationalbanken i en meddelelse torsdag morgen. I værste fald kan det beløb stige med 5 mia. euro i tilfælde af uventede tab, skriver Bloomberg News.


Der er dog ingen vej udenom for de irske skatteborgere, der bliver nødt til at holde Anglo Irish i live. Det understreger den irske finansminister Brian Lenihan, i et interview med Financial Times.

"Hvis Anglo falder kan det true vores selvstændighed. Det er en systemisk vigtig bank på grund af dens størrelse i forhold til nationaløkonomien. Intet land ville kunne klare kollapset af så stor en institution," siger Brian Lenihan.