Irland er blevet mindre kreditværdig

Engang blev den irske økonomi kaldt den "Keltiske tiger". Men nu slikker tigeren sine sår. Et af verdens største kreditvurderingsbureauer har nu nedjusteret Irlands kreditværdighed, fordi landet "mister finansiel styrke".

Nedturen for Irland fortsætter. Den irske nationalbank vurderer nu, at det står langt værre til med de to kriseramte banker Anglo Irish og Allied Irish. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kreditvurderingsbureauet Moody's har nedjusteret Republikken Irlands kreditkarakter til "Aa2". Det er dog den tredjebedste kreditkarakter man kan få. For stort set præcis et år siden mistede Irland sin gyldne "Aaa" karakter, som man ellers havde haft siden 1997, og nu er karakteren så røget et skridt ned fra den hidtidige "Aa1".

Ifølge Moody's kreditanalytikere er den irske statskasse stille og roligt ved at miste en væsentlig del af sine finansielle muskler, på grund af en omfattende økonomisk krise, ikke mindst på grund af et kollaps i de tidligere skyhøje ejendomspriser.

Stigende udgifter til blandt andet understøttelse, og markant lavere skatteindtægter, har været en giftig cocktail, der har givet Irland det største underskud på statsfinanserne blandt euro-medlemmerne, målt i forhold til landets bruttonationalprodukt.

Ganske vist er de irske politikere gået til stålet, og har blandt andet hævet skatterne og sænket lønnen for offentligt ansatte. Men statskassen skal fortsat understøtte de irske banker, der i praksis er i coma, og har brug for kunstigt åndedræt i form af et gigantisk statsligt "skraldespandsselskab" for dårlige lån, NAMA. Og den regning skal betales af statskassen, som er en væsentlig grund til Moody's nedjustering.

Umiddelbart havde nedjusteringen dog ingen nævneværdig effekt på renten på irske statsobligationer. Moody's oplyser i øvrigt, at der ikke er aktuelle planer om at ændre kreditkarakteren igen, hverken opad eller nedad.