Irans atomaftale kan øge dansk eksport med syv milliarder kroner

Danske virksomheder kan drage nytte af, at Irans økonomi ikke længere er hæmmet af atomsanktionerne fra EU og USA. Dansk Industri spår markant fremgang på eksportmarkedet.

Det er ikke kun Iran, der kan glæde sig over, at sanktionerne mod landet blev ophævet lørdag, også for det dansk erhvervsliv er det en god nyhed. Udenrigsministeriet forventer, at den danske eksport til Iran i løbet af et par år kan øges med en halv mia. kr., mens Dansk Industri er en hel del mere optimistisk og ser en mulig dansk mangedobling af eksporten. Billedet er fra Teherans finansdistrikt. Foto: Raheb Homavandi Fold sammen
Læs mere

Dansk eksport kan se frem til at gå en lysere og mere gylden tid i møde. Det sker, efter at det lørdag aften kom frem, at Iran har levet op til atomaftalen, hvorefter USA og EU ophæver de atomrelaterede sanktioner mod landet.

Det er dog ikke kun Iran, der kan glæde sig over ikke længere at være underlagt Vestens sanktioner – også for det danske eksportmarked er det en god nyhed. Sanktionerne, der blev indført i 2012, medførte bl.a. restriktioner på pengeoverførsler samt blokader for en masse varer herunder et forbud mod at købe olie, skriver Ritzau. Men den tid er altså forbi nu.

Og det får Udenrigsministeriet til at melde om, at de forventer, at den danske eksport til Iran i løbet af et par år kan øges med en halv mia. kr. Men ifølge Dansk Industri er det skøn alt for konservativt. Underdirektør i DI, Peter Thagesen, mener, at Danmark kan forvente en væsentligt højere eksport til Iran.

»Iran og Tyrkiet er nogenlunde lige store økonomier, og vi eksporterer i dag for otte mia. kr. til Tyrkiet, mens eksporten til Iran ligger på ca. en mia. kr. lige nu. Det siger vel noget om potentialet,« siger han til Ritzau.

Iransk olie presser olie-prisen yderligere

Men selv om Iran indtil for nylig har været underlagt sanktioner fra EU og USA, har Danmark alligevel eksporteret varer til landet for en mia. kroner årligt. I 2014 udgjorde eksporten til Iran således 929 mio. kroner.

Eurostat har via Dansk Industri udarbejdet en top fem-liste over de danske varer, der blev solgt flest af til Iran forrige år.

Farmaceutiske produkter ligger nummer ét på listen og sidder solidt på førstepladsen med en eksport på 429 mio. kr. Andenpladsen indtager animalske og vegetabilske produkter, der stod for 120 mio. kr. af eksporten. En tand længere nede findes mekaniske apparater, der udgør 96 mio. kr., og fjerdepladsen tilfalder kategorien kemiske produkter, der står for 79 mio. kr. af den danske eksport til Iran, stærkt forfulgt af måle- og præcisionsinstrumenter, der kommer ind på en femteplads med tre mio. færre, nemlig 76 mio. kr., skriver Ritzau.

De nu ophævede sanktioner bringer dog ikke kun glæde på grund af det potentielle væksteventyr for Danmark. Med atomaftalen på plads følger samtidig en frygt for en lavere oliepris, fordi Iran har en plan om at åbne hanerne på et marked, der allerede lider under, at udbuddet er større end efterspørgslen.

»Vi har ikke modereret vores planer om at øge vores produktion, når sanktionerne bliver hævet,« siger Mehdi Asali, Irans talsmand i kartellet af olieproducerende lande, OPEC, ifølge Reuters.

Håbet har ellers været, at de olieproducerende lande ville samarbejde om at mindske produktionen, når Iran meldte sin ankomst på oliemarkedet igen. Det ser dog ikke ud til, at håbet er blevet hørt, for ifølge Mehdi Asali vil Iran øge sin produktion med 500.000 tønder olie om dagen, når sanktionerne bliver fjernet. Nu hvor sanktionerne er fortid, er meldingen desuden, at produktionen skal stige med yderligere 500.000 tønder.

Sanktionerne er blevet ophævet, fordi en ny rapport viser, at Iran har levet op til de krav, der indgik i den aftale, som landet i fjor indgik med de fem faste medlemslande i FNs Sikkerhedsråd samt Tyskland.

I aftalen accepterede Iran at neddrosle sit atomprogram, hvis omverdenen så til gengæld ville ophæve sanktionerne.