Iran pumper olie ud: Stor usikkerhed om olieprisen

Olieprisen fik et nøk ned, da Iran i weekenden igen trådte ind oliemarkedet. Men usikkerheden hersker. Årsagen er bl.a. Irans muligvis rustne oliehaner og en lurende frygt for afmatningen i det olie-storslugende Kina.

Foto: RAHEB HOMAVANDI

Usikkerhed. Det er måske det mest sikre, man kan sige om oliemarkedet lige nu.

I weekenden blev handelssanktionerne mod Iran ophævet, og der blev givet grønt lys til at åbne de iranske oliehaner. Med det samme faldt prisen for en tønde Nordsøolie (Brent) til 27,67 dollar, om end den genvandt lidt af styrken mandag morgen til en pris på 28,55 dollar.

»Når markedet er i den stemning, så er alt negativt. For hvor mange tønder olie kan iranerne reelt komme op på at producere? Det er en usikkerhedsfaktor,« siger seniorstrateg fra Nordea, Tine Choi Danielsen.

Den globale usikkerhed om olieprisen i disse dage handler dog ikke kun Irans fuldtonede indtog på markedet.

Usikkerheden handler også om efterspørgslen. For vil afmatningen i verdens største olieimportør - Kina - kun gøre gøre den samlede mængde olie på overskudslagrene endnu større?

Rustne oliehaner

Irans udmelding om, at der fra mandag bliver sendt 500.000 ekstra tønder olie ud på markedet om dagen, var i sig selv ikke så rystende. I løbet af de seneste 12-18 måneder har det faktisk heddet sig, at tallet sagtens kunne blive 1 mio. tønder.

Men selv om vi nu kender antallet tønder, som iranerne ønsker at sende på markedet, er der stadig en række uklarheder, og det er med til at nære usikkerheden.

Efter fem års fravær som fuld olieeksportør er oliehanerne i Iran nemlig rustet. Den iranske olieindustri trænger til en økonomisk håndsrækning. Lige siden nyheden om, at atomaftalen med Iran var faldet endelig på på plads i september, har den den iranske olieindustri bejlet til de store pengemænd.

Spaniens Repsol og Frankrigs Total er blandt nogle af de energiselskaber, der havde de største delegationer på en konference i Teheran om de nye muligheder i november.

De omtumlede genvinder kræfterne

Eksemplerne viser dog ifølge Bloomberg, at olieafhængige lande ofte er relativt gode til - og måske bedre en pessimisterne tror - til at komme sig over en perioder under omtumlede forhold. I 2003 kunne Venezuelas statsejede olieselskab Petróleos øge sin produktion med 2 mio. tønder om dagen, kun fire måneder efter kupforsøget på præsident Hugo Chávez.

Efter borgerkrigen i Libyen i 2011 forventede analytikerne, at det ville tage 18 måneder at hæve produktionen med 1 mio. tønder; det tog dog kun seks måneder.

Et andet realitetstjekkene handler om, hvorvidt iranerne kan få et godt tag i kunderne igen.

På baggrund af oplysninger, som Reuters har fået fat i fra det iranske olieministerium, ved vi, at Indien er et potentielt marked. Grundet den geografiske nærhed ser flere indiske olieselskaber nogle oplagte partnerskaber med de iranske eksportører.

Megaskibe med olie

Iranske tankskibe har længe ladet med olie. Ifølge Thomson Reuters Eikon-analyseenhed har Iran 22 megaskibe flydende uden for kysten. 13 af dem er fuldt eller næsten fuldt lastede, og de har nok olie til dække hele folkerige Indiens behov i en uge.

Europa ser også ud til at være et oplagt mål for de iranske olieeksportører, og her ser det også ud til, at de iranske olieselskaber blot kan børste støvet kundekartoteket af og genoptage kontakten. Det bekræfter shipping-organisationen BIMCO, der bl.a. peger på Italien, Spanien og Grækenland som oplagte kunder, idet de var blandt de største EU-importører i 2011.

Det er også markedets forventning. Prisen for en tønde Nordsøolie har siden 2011, da sanktionerne mod Iran blev indført, ligget en smule højere, end det amerikanske toneangivende indeks WTI. Men med udsigt til olie strømmende fra Iran, ligger de to tættere; Nordsøolien er faktisk lige nu billigere end den amerikanske WTI.

Den sløje kinesiske tiger

Men usikkerheden i oliemarkedet lige nu handler ikke kun om Irans olie, men hele spørgsmålet om, hvorvidt efterspørgslen globalt er tilstede. Her kommer Kina ind i billedet. De senere år er Kina vokset til at blive den anden største forbruger af olie, og derfor lures der med intens spænding på de BNP-nøgletal, som Kina lægger for dagen natten tirsdag.

Her er usikkerheden ikke mindre. En ting er, om man kan stole på de officielle BNP-tal - et spørgsmål, der allerede flere gange har sendt aktier i både Kina og resten af verden ud i turbulens. En anden ting er, om den kinesiske fabrik fortsat kan sluge de store mængder olie.

Blandt analytikerne verden over er meningerne delte, hvilket måske mest siger noget om, hvor svært det er at fæste lid til informationerne fra Kina.

Men der har været - om end små - signaler om, at Kina skruer ned for et olieforbrug, der ellers kun har været stigende.

»Kinas olie-data begynder langt om længe at afspejle den svage økonomiske aktivitet,« siger Barclays råvareanalytiker Miswin Mahesh til nyhedstjenesten Bloomberg.

Udfordringen med tallene er, at Kina lige nu udnytter den lave oliepris til at fylde godt op i sine lagre.

Faktisk importerede Kina ifølge Marketwatch 33,19 millioner ton olie i december. Det var 9,3 procent mere end året før, hvilket altså er en betragtelig stigning. Det reelle behov er dermed godt camoufleret, og tallene efterlade kun rum for fortolning.

Råvareanalytiker fra OCBC Barnabas Gan som et positivt tegn ifølge Marketwatch.

»Det forstærker min pointe om, at Kina vil vedblive med at være en kraftig forbruger af råolie på trods af markedsfrygten.«

Herhjemme vurderer Tine Choi Danielsen fra Nordea da heller ikke, at afmatningen i den kinesiske økonomi vil sætte sig direkte i olieprisen:

»Det vi ser lige nu er en udbudskrise. Væksten er aftagende, men det er ikke efterspørgselssiden, der har drevet den seneste udvikling i olieprisen,« fastslår hun.