Investeringsøkonom: Vi er ikke langt fra en aktiekorrektion på 5 pct.

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

(Foto: Reuters Staff/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters Staff

Godmorgen

Der bliver fokus på finansmarkederne torsdag, efter at de amerikanske aktier onsdag tog bemærkelsesværdige kursfald.

Amerikanske aktier tog stort dyk

De ledende amerikanske aktieindeks faldt mellem 1,7 og 2,5 pct. onsdag aften dansk tid, og ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, er der flere årsager til det markante fald.

Dels er den amerikanske dollar blevet svækket i de senere uger, og samtidig lever investorerne efter nye katalysatorer, der skal trække aktierne højere op oven på en stærk regnskabssæson. Dertil kan man så lægge de politiske uroligheder i USA i de seneste dage, forklarer investeringsøkonomen:

»Fyringen af FBI-chefen kan have fået nogen til at frygte et nyt Watergate. I det hele taget reagerer investorerne naturligt nervøst på det politiske ”fænomen” Trump,« siger Per Hansen.

En del af forklaringen på kurstabene kan også findes i teknisk analyse, vurderer Per Hansen.

»Det er ikke mange dage siden VIX-indekset (frygtens indeks) markerede et nyt lavpunkt. Når tidligere bunde bliver testet, betyder det ikke per automatik, at der er grund til fare. Over tid ligger VIX relativ stabilt og lavt. I dette tilfælde betød VIX, at aktierne har været stigende i en længere periode uden en korrektion, og det er altid »interessant«. Hvert år byder i hovedreglen på 1-2 perioder, hvor aktieinvestorernes nerver bliver sat på en prøve,« forklarer investeringsøkonomen.

Skal de europæiske aktier have samme tur torsdag?

Allerede onsdag fik de europæiske aktiemarkeder en del af den negative amerikanske udvikling med. Men da de amerikanske aktier, efter at Europa var lukket, faldt yderligere samtidig med at dollaren også vendte pilen nedad, er der god grund til at forvente mere af samme skuffe torsdag ved åbningen, vurderer Per Hansen.

»Enkelte danske aktier fik en meget hård medfart onsdag, såsom eksempelvis Bavarian Nordic som faldt med mere end 7 pct. Udviklingen viser, at der kan være »løse« aktiepenge i markedet, som tøver, når markederne skælver. Der kan derfor være indikationer på, at vi ikke er så langt fra at få udløst en 5 pct. korrektion,« vurderer Per Hansen.

Morten Hessner, der er Seniorstrateg i Nordea, mener dog ikke, at der er noget grund til, at investorerne går i flyverskjul oven på de amerikanske kursfald.

»Bevægelserne kommer i kølvandet på en meget stille periode på de finansielle markeder med pæne stigninger, og man skal derfor heller ikke gå helt i flyverskjul, hvis vi får lidt mere bølgegang på de finansielle markeder i den kommende tid,« siger Morten Hessner og tilføjer:

»Godt nok er det vigtig for de finansielle markeder, at der er vis form for ro på den politiske front i USA, men selvom det skulle ende med evt. rigsretssag og vicepræsident Mike Pence må tage over som USAs præsident, så ændrer det ikke ved, at den økonomiske udvikling vejer tungere end et præsidentskifte i USA. På den korte bane vil det givetvis sende aktierne ned, men det vil mere være en købsmulighed, end en grund til frasalg af risikable aktiver herunder aktier,« siger Morten Hessner.

Scandinavian Tobacco Group nedjusterer

Scandinavian Tobacco Group, der blev børsnoteret i februar 2016, fremlagde onsdag aften skuffende regnskab for 1. kvartal en dag før planlagt. Selskabet nedjusterer desuden forventningerne til resten af året.

Af regnskabet fremgår det, at Scandinavian Tobacco Group kom ud med en nettoomsætning på 1.379 mio. kr. mod 1.499 mio. kroner året før. Dermed fik selskabet en organisk negativ vækst på 9,5 pct.  EBITDA udgjorde DKK 201 mio. kroner mod 266 mio. kr. året før, mens også nettoresultatet på 75 mio. kr. ligger betydeligt under de 138 mio. kr. fra samme periode sidste år.

Det er implementeringen af ny IT-infrastruktur i Cigars International, der er Scandinavian Tobacco Groups amerikanske distributør, og skuffende udvikling i maskinfremstillede cigarer, der er med til at trække resultatet ned.

Scandinavian Tobacco Group forventer nu en moderat negativ vækst i omsætningen i stedet for en flad organisk omsætning, som selskabet tidligere forventede.  (negativ vækst i justeret EBITDA på 4-8 pct. (tidligere positiv vækst på 1-3 pct.) for helåret.)

Pensionsgigant til kamp mod stress efter vild vækst i sager

Stress bliver en stadig mere udpræget del af danskernes hverdag, skriver Berlingske Business torsdag. Tendensen viser sig for alvor i tallene hos pensionskæmpen PFA. Her udgør psykiske lidelser, hvoraf stress er langt den mest udbredte, den største andel af tilkendelser af erstatning for tab af erhvervsevne hos PFA. Tidligere var det primært sygdomme i bevæge­apparatet, der var årsag til langtidssygemeldinger, men der skete et skift i 2014, og siden har stress fyldt mere og mere.

»Der er de seneste par år sket en vild forandring. Tidligere fyldte kroniske sygdomme som eksempelvis kræft meget i vores helbredssikringsforretning, fordi det var det, folk mis­tede deres arbejdsevne af. Det var meget sort-hvidt. Der var ikke så mange gråzoner eller så meget evaluering,« siger PFAs topchef, Allan Polack. læs mere her.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier falder torsdag, hvor amerikanske dollar er tæt på et halvt års lavpunkt på grund af stigende usikkerhed omkring præsident Donald Trumps fremtid oven på forsøget på at blande sig i en FBI-undersøgelse. Det skriver Ritzau Finans.

Nikkei 225-indekset falder 1,6 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 1,5 pct.

De kinesiske markeder er også negative. Shanghai Composite og CSI 300-indekset falder 0,2 pct., og også Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong handles 0,2 pct. lavere.

Det sker i dag

Der er en række økonomiske tal på vej fra USA torsdag.

  • kl 14.30: Nytilmeldte ledige i USA, uge 19 - est: 240k; tidl: 236k
  • kl 14.30: Fortsat ledige i USA, uge 18
  • kl 14.30: Philadelphia Fed-indekset, maj
  • kl 19.00: Formand for den europæiske centralbank (ECB), Mario Draghi, holder tale
  • kl 19.15: Formand for Federal Reserve i Cleveland, Loretta Mester, holder tale om økonomi og pengepolitik