Investeringsøkonom: Goldman Sachs er sandsynligvis ude af Dong om et år

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

20170202-142313-4.png
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgenoverblik fra Business.dk. Vi befinder os midt i regnskabssæsonen, og det kommer dagens overblik også til at bære præg af. Vi skal forbi både Amazon og Snap samt Goldman Sachs, der nu tager den første del af genvinsten på selskabets Dong-investering.

Vi begynder dog rundturen herhjemme, hvor de danske akademikere viser sig at være en guldrandet forretning for de danske små og mellemstore virksomheder.

1
Akademikere skaber vild vækst i små firmaer

Høj værditilvækst og jobskabelse er de positive effekter, når små og mellemstore virksomheder (SMVer) ansætter den første akademiker, viser en ny undersøgelse fra Epinion på vegne af fagforbundet DJØF og Akademikernes A-kasse. Undersøgelsen forudser værditilvækst for milliarder og tusindvis af job. Men firmaerne har en barriere i forhold til at ansætte akademikere.

I undersøgelsen er der kigget på effekten ved at ansætte en akademiker efter tre år. Virksomheder, der har hyret en akademiker, har haft en værditilvækst, som er 38 pct. højere end tilsvarende SMVere uden akademiker. Jobeffekten er i samme periode et plus på 4,5 medarbejdere for de virksomheder, der har ansat en akademiker i forhold til virksomheder uden akademiker. Og samtidig viser det sig også, at virksomheder med en akademiker om bord har en overlevelsesgrad, som er 2,2 procentpoint større end virksomheder, der endnu ikke han ansat en akademiker.

DJØF kalder resultaterne »stærkt interessante« set i lyset af debatten om, hvordan der kan skabes vækst i Danmark, men også set i lyset af, at omtrent 80 pct. af SMVerne ikke har en akademiker ansat. Læs hele historien her.

2
Snap skal på børsen

Den amerikanske tech-virksomhed, Snap, der er mest kendt for billedebesked-appen, Snapchat, skal på børsen. Det skriver flere internationale medier.

Ifølge Bloomberg er der 158 millioner daglige aktive bruger af Snapchat, der hver dag modtager eller sender billeder og videoklip gennem appen til deres netværk. Til sammenligning har Instagram 400 millioner daglige brugere.  Væksten i Snapchats brugertal er kølet af på det seneste, hvilket får nogle iagttagere til at sammenligne appen med det sociale netværk Twitter, der slet ikke har formået at leve op til de forventninger, investorerne havde til mediet, da det blev børsnoteret, skriver Bloomberg.

3
Goldman Sachs tager Dong-gevinst og forlader bestyrelsen

Den Goldman Sachs-ejede storaktionær i Dong Energy, NEI, meddeler, at selskabet ønsker at sælge en betydelig aktiepost på 26,5 mio. aktier i Dong. Det svarer til 6,3 pct. af den samlede aktiekapital i Dong. Ifølge Bloomberg bliver aktierne solgt til kurs 245 per aktie, hvilket svarer til en rabat på 3,8 pct.

»Om 12 måneder er det mest sandsynligt, at GS er helt ude af Dong,« siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Aktiesalget forgår via en såkaldt accelereret book building-proces, hvor der findes købere til aktierne før markedet åbner, hvorefter handlen kan effektueres - ofte med en rabat - når markedet åbner.

Goldman Sachs melder også ud, at selskabets mand i Dong–bestyrelsen, Martin Hintze, ikke vil genopstille igen, når posten kommer på valg ved generalforsamlingen d. 2. marts. Efter salget af Dong-aktierne, vil Goldman Sachs-ejede NEI fortsat eje ca. 7 pct. af aktierne. Læs mere her.

4
Amazons store investeringsbudget skuffede investorerne

Den amerikanske e-handelsgigant Amazon fremlagde regnskab for fjerde kvartal i 2016 efter børstid i USA torsdag. Koncernen fik et overskud på 749 mio. dollar eller 1,54 dollar per aktie, hvor analytikerne havde ventet et resultat på 1,36 dollar per aktie, ifølge prognose fra Bloomberg.

Det skriver Ritzau Finans.

Omsætningen løb op i 43,7 mia. dollar, hvor der var ventet 44,7 mia. dollar. Men de forventede resultater i første kvartal skuffede i forhold til analytikernes estimater, idet Amazon vil bruge store summer på investeringer. Det betyder, at selskabet kun ser et resultat i første kvartal på mellem 250 mio. dollar og 900 mio. dollar, mens omsætningen ventes i størrelsesordenen 33 mia. dollar.

»Når man ser omsætningen gå op og indtjening gå ned, giver det bekymringer. Det kaldes negativ gearing, og Wall Street hader det,« siger analytiker Michael Pachter fra Wedbush Securities i New York til Bloomberg News ifølge Ritzau Finans. Regnskabet faldt da heller ikke i investorerne smag, og aktien faldt 4,2 pct. i eftermarkedet.

5
Uber-chef brænder Donald Trump af

Fredag mødes den amerikanske præsident, Donald Trump, med sit erhvervspolitiske råd. I rådet sidder flere erhvervsledere fra virksomheder, men et navneskilt er blevet fjernet fra mødebordet i sidste øjeblik.  Den administrerende direktør i Uber Techonologies, Travis Kalanick, har trukket sig fra rådet dagen før mødet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters ifølge Ritzau Finans.

Reuters baserer sine oplysninger på anonyme kilder med kendskab til mødet.

Ifølge Reuters vil Kalanicks afbud sætte fokus på andre erhvervsledere, der deltager i mødet. Avisen New York Times skriver, at den har set en mail, hvori Travis Kalanick forklarer sit afbud. »Tidligere i dag snakkede jeg kort med præsidenten om hans præsidentielle dekret om immigration, og dets betydning for vores fællesskab,« skriver han ifølge avisen. »Jeg lod ham også vide, at jeg ikke er i stand til at deltage i hans råd.«

En kampagne fra nogle ansatte og kunder hos Uber har kritiseret direktøren for at deltage i rådet. Kritikken kom efter præsidentens midlertidige indrejseforbud rettet mod personer fra syv lande.

Det sker i dag

Det helt stor fokuspunkt for investorererne i dag bliver den amerikanske jobrapport kl. 14.30. I Europa kommer den vigtige tillidsindikator PMI for hele Eurozonen.

  • kl 10.00: Samlet PMI-tal for Eurozonen i januar
  • kl 14.30: Amerikansk jobskabelse i januar
  • kl 15.45: Samlet amerikansk PMI-tal for januar
  • kl 16.00: ISM-rapport for servicesektoren i januar
  • kl 08.00: Q4-regnskab fra TDC

Det sker på markederne

De amerikanske investorer forholdt sig passivt og afventende torsdag, hvor mange må formodes at se frem mod dagens jobrapport fra USA, der også kaldes »kongen af nøgletal.« S&P 500-indekset steg lidt under 0,1 pct. mens Dow Jones-indekset udviklede sig fladt, og Nasdaq tabte 0,1 pct. I Tokyo holdes de japanske aktier lige nu oppe af, at yennen er svækket. Nikkei 225-indekset stiger 0,1 pct., mens Topix er oppe med 0,5 pct. I dag vil de amerikanske investorer have deres opmærksomhed rettet mod den amerikanske jobskabelse og lønvækst. Jobrapporten kommer kl. 14.30, og du kan følge med på Business Live.  De amerikanske futures ligger i øjeblikket mellem 10 og 20 basispoint lavere.