Internationale topøkonomer flokkes om 80-årig dansk kollega

Danmarks nok mest indflydelsesrige økonom gennem tiderne, nemlig professor Niels Thygesen, bliver fredag hædret ved en stor konference i anledning af, at han fylder 80 år.

Internationale kapaciteter inden for økonomi gæster fredag København for at deltage i en konference på Københavns Universitet i anledning af den danske økonomiprofessor Niels Thygesens 80 års fødselsdag. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Danmarks nok mest berømte økonom, professor Niels Thygesen, som inden længe fylder 80, fejres fredag ved en større interna-tional konference på Københavns Universitet.

Her vil en sand perlerække af internationale topøkonomer møde op for at tale om nogle af de emner, der ligger Niels Thygesen særligt meget på sinde, nemlig euroen og de senere års eurokrise. Men der kommer også indlæg om den internationale betydning af økonomiske reformer i Kina, om hvordan finansielle systemer opfører sig under usikkerhed, og hvordan bankerne skal forholde sig til det.

Internationale kapaciteter

At Niels Thygesen er en international kapacitet i en klasse for sig selv, ses tydeligt af talerlisten, som blandt andre omfatter Mario Monti, der er både økonomiprofessor, tidligere medlem af EU-Kommissionen og forhenværende italiensk stats- og finansminister.

Den tidligere finansminister fra Holland, Onno Ruding, skal på konferencen svare på, hvorfor euroen blev indført. Men på det nærmest enestående fornemme program står også Claudio Borio, der er chef for den økonomiske afdeling i centralbankernes centralbank, BIS i Basel, en tidligere direktør i ECB og den kendte britiske økonom Richard Portes og cheføkonomer fra Deutsche Bank og Unicredit.

Niels Thygesen er cand.polit. fra 1960 og blev i 1971 professor i nationaløkonomi ved Københavns Universitet og samtidig også leder af OECDs pengepolitiske afdeling i Paris. Hans position som international topøkonom blev for alvor slået fast, da han i 1988 blev medlem af den såkaldte Delors-komite, der udformede spilleregler for den fælles europæiske valuta, som efterfølgende blev vedtaget i Maastricht, og som i grove træk gælder den dag i dag.

Niels Thygesen var eneste universitetsøkonom i komiteen, der ellers udelukkende bestod af nationalbankchefer.

Men allerede i 1960erne markerede Niels Thygesen sig inden for forskningen i, hvordan pengevæsen og nationalbanker skal skrues sammen.

Et forudsigeligt pengevæsen

En grundtanke har hele tiden været, at borgere og virksomheder er bedst tjent med et pengevæsen, der er til at forudse og regne med. Sådan var det bestemt ikke i 1970erne, da inflation og devalueringer hørte til dagens orden.

Derfor var Niels Thygesen en af de otte økonomer, der i 1975 anbefalede, at man etablerede en uafhængig, værdibestandig valuta »europa«, som alle borgere i Europa skulle kunne vælge i stedet for deres egne inflationsplagede mønter.

Det blev selvsagt aldrig til noget, men tankerne fra dengang er lette at genfinde i den euro, der i stedet blev en realitet i 1999.

Euroen er netop bygget op omkring prisstabilitet og uafhængighed. »Financing the future« er titlen på fredagens konference, som finder sted kun få dage før, at Niels Thygesen 13. december fylder 80. Trods sin alder, så har Niels Thygesen sin nærmest helt faste og daglige gang på økonomisk institut på Københavns Universitet.