Inkarneret Skagen-elsker: Byg nu det badehotel på Grenen!

Tidligere minister og Herning-borgmester Helge Sander mener langtfra, at Skagen får udnyttet alle muligheder. Og erhvervslivet skriger på en udvidelse af vejen fra Aalbæk.

»Det er ærgerligt, at byens fremsynede erhvervsfolk ikke fik lov til at genopføre badehotellet på Grenen. Det ville have været et fantastisk projekt,« mener Helge Sander. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen

Man tugter den, man elsker. Tidligere Venstre-minister og Herning-borgmester Helge Sander er kommet i Skagen i 36 år og elsker Skagen. Alligevel mener han, det er på sin plads med en opsang til byen og Frederikshavn Kommune, som slet ikke får udnyttet alle muligheder, mener han.

»Det er ærgerligt, at byens fremsynede erhvervsfolk ikke fik lov til at genopføre badehotellet på Grenen. Det ville have været et fantastisk projekt,« mener han.

Berlingske rapporterede allerede sidste år fra Skagen om bestræbelserne på at genopføre byens gamle badehotel, som for længst er brændt ned. Før krigen valfartede Europas velhavere og adel til badehotellet, som bød på al luksus, hjertet kan finde på at begære.

Erhvervslivet ærgrer sig

Men Frederikshavn Kommune med den socialdemokratiske borgmester Birgit S. Hansen i spidsen sagde nej af frygt for at ødelægge de naturværdier, som turisterne kommer for at nyde. Det ærgrer lokale erhvervsfolk som Bo Geisler, som retorisk spørger:

»Ødelægger Svinkløv Badehotel naturen? Nej, vel!«

Helge Sander håber, at gruppen bag projektet vil forsøge at realisere det endnu en gang, og han mener generelt, at Skagen får for lidt ud af sine herligheder.

»Skagen trænger til en kærlig hånd. Det er ærgerligt, at man ikke kan få kystsikringen på plads, når man tænker på, at havet hvert år æder af kysten, og stranden i Gl. Skagen snart er forsvundet,« siger han.

Forlydender om, at Tisvilde er ved at overtage Skagens trone som dronningen af Hellerup-ugen, er ifølge Helge Sanders vurdering rigtig nok, når det gælder de unge.

»Jeg har tre børn i 20erne, de foretrækker uge 29 i Tisvilde. For nogle år siden holdt Diskotek Hyttefadet i Gl. Skagen åbent hele sommeren – nu er det jo bare et par uger. Skagen bør gøre mere for de unge – arrangere koncerter for eksempel.«

Helge Sander har en hel stribe forslag: Fast helikopterservice fra Frederikshavn i sæsonen. Direkte bus to-tre gange dagligt til at dække samme rute. I dag skal man skifte flere gange. Og så – selvfølgelig – en udvidelse af den smalle landevej til Skagen. Den blev bygget i sin tid, da byen modtog 5.000-10.000 turister om dagen. Nu er tallet steget til 50.000 hver dag i juli.

»Det er lykkedes for Herning at få motorvejen til byen. Så må de også kunne få udvidet den landevej ti Skagen,« siger Helge Sander.

Drømmer om tresporet vej

Det er byens erhvervsfolk helt enige i. Jens Borup er bl.a. formand for bestyrelsen i fiskeoliefabrikken FF Skagen:

»Tid er penge for erhvervslivet. Hvis vi skal fortsætte med at udvide havnen og vores dynamiske virksomheder, så skal de kunne transportere varer uden at komme i karambolage med turisterne,« siger han.

»Kombinationen af en rendegraver og andre store entreprenørmaskiner og privatbilismen for slet ikke at glemme ambulancen, der skal frem, er ikke god,« siger han.

Skagboerne drømmer ikke om nogen motorvej, blot en tresporet vej, hvor det kan lade sig gøre at overhale. Jens Borup peger på, at der hvert år flyttes 400.000 ton gods på 60.000 lastbiler.

»Vores drøm er, at en udvidet landevej kan være færdig omkring 2020, hvor den nye havneudvidelse også forventes klar,« siger Jens Borup, som vurderer, at to millioner mennesker hvert år besøger Skagen.

TV: Bag kulisserne: Derfor rapporterer Berlingske Business fra Skagen i denne uge