Ingeniører bliver mere internationale

Et nyt uddannelsessamarbejde inden for ingeniørvidenskab, skal give studerende en joint-degree, på dansk en fælles grad, fra Aalborg Universitet og universiteter i Tyskland og Portugal.

I Danmark og resten af EU mangler industrien angiveligt kandidater med en bred international ballast og dimension i deres uddannelse. Det behov søges imødegået med det nye program, der blander frontforskning og internationalisering.

De første studerende er allerede optaget på uddannelsesprogrammet, Joint Masters Programme in Materiels Science. Det betyder, at de skal tilbringe 1-2 semestre på både Aalborg Universitet, Technische Universität Hamburg-Harburg i Tyskland og Universidade de Aveiro i Portugal før de kan smykke sig med joint degree kandidatgraden i Materialeteknologi.

Samarbejdet repræsenterer nytænkning inden for ingeniørvidenskab på Aalborg Universitet, og det giver de studerende mulighed for at kunne udnytte de forskellige universiteters specialer og kernekompetencer inden for materialeteknologi. I Aalborg får de bl.a. adgang til r det nanoteknologiske laboratorium, der, ifølge professor Ryszard Pyrz, Aalborg Universitet, er Nordeuropas mest avancerede.

Programmet er udviklet i regi af European Consortium of Innovative Universities, et internationalt universitetssamarbejde bestående af 10 europæiske universiteter samt universiteter i Mexico og Australien.

De studerende på programmet er primært fra de tre partneruniversiteter. Men fordi programmet samtidig er udvalgt af Kommissionen som et af de første der får støtte i regi af studentermobilitetsprogrammet Erasmus Mundus, vil det også være tillokkende for studerende uden for EU. De får nemlig mulighed for at få studiet finansieret gennem scholarships. jc