Ingen sigtelser mod mulig mistænkt i sag om milliardsvindel

Den britiske finansmand, der ifølge DR er mistænkt i sagen om svindel med udbytteskat for 6,2 mia. kroner, er endnu hverken sigtet eller afhørt af politiet, siger hans advokat. Finansmanden afviser at kommentere anklagerne om milliardsvindel.

Skat anmeldte i august, at man havde mistanke om skattesnyd med refusion af udbytteskat for 6,2 milliarder kroner. Tirsdag meddelte Bagmanspolitiet, at man havde beslaglagt 1,7 milliarder på udenlandske bankkonti. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske finansmand, der ifølge DR Nyheder er blandt de hovedmistænkte i sagen om de 6,2 mia. kroner, som Skat siden 2012 og frem til i sommer er blevet franarret gennem forfalskede ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat, er hverken sigtet i sagen eller blevet afhørt af politiet.

Det siger den erfarne danske forsvarsadvokat Jakob Lund Poulsen, som »i nogle uger« har repræsenteret finansmanden.

Hvordan forholder han sig til de anklager, der er fremme i medierne?

»Det kan jeg ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt. Han ved heller ikke, hvad han skal forholde sig til, for der er jo ikke sigtelser. Så det har vi ikke nogen kommentarer til,« siger Jakob Lund Poulsen og fortæller videre, at finansmanden heller ikke er blevet afhørt i sagen.

»Politiet har ikke interesseret sig for at tale med ham på nuværende tidspunkt.«

Er det muligt at få en kommentar til sagen fra ham selv?

»Ikke på nuværende tidspunkt, nej,« siger Jakob Lund Poulsen.

Fyret under finanskrisen

Den 45-årige finansmand er født og opvokset i London og har en fortid som investeringsmand i en række internationale storbanker såsom Morgan Stanley, Credit Suisse og Rabobank, hvorfra han blev afskediget under krisen i 2009. Herefter flyttede han med familien til Dubai og stiftede investeringsvirksomheden Solo Capital Partners, der siden har fået kontorer i London, ligesom han ejer en del af den tyske investeringsbank Varengold Bank.

Det var i slutningen af august i år, at Skat anmeldte mistanken om skattesnyd med refusion af udbytteskat for 6,2 mia. kroner. Tirsdag i denne uge meddelte SØIK, også kaldet Bagmandspolitiet, at det har beslaglagt 1,7 mia. kroner på udenlandske bankkonti og sammen med britiske myndigheder ransaget en række adresser i England.

Ifølge DRs oplysninger er Solo Capital Partners blandt de ransagede adresser. Det britiske National Crime Agency (NCA), den britiske pendant til Bagmandspolitiet, siger til Berlingske, at London er centrum for ransagningerne. Én af adresserne ligger på Exchange Square i London, hvor Solo Capital Partners ifølge virksomhedens hjemmeside holder til.

»NCA har gennemført et antal ransagninger på adresser på Exchange Square, Bishopgate, London & Berkeley Square, og i West End i relation til en igangværende efterforskning af hvidvaskning af penge i samarbejde med de danske myndigheder. Ingen anholdelse blev foretaget, og vi kommenterer ikke detaljer i igangværende efterforskninger,« siger en talsperson fra NCA til Berlingske.

DR Nyheder fortæller i samme sag, at Bagmandspolitiet den 23. og 24. september har beslaglagt en række værdier i den tyske investeringsbank Varengold Bank AG. Ifølge DR er den 45-årige finansmand hovedaktionær i den tyske bank, efter han i august sammen med to partnere erhvervede 99,9 pct. af aktierne i banken, men dette afviste banken torsdag i en pressemeddelelse.

»Varengold Bank AG er ikke omdrejningspunktet i en sag om skattesvindel i Danmark. Den (banken, red.) har intet kendskab til nogen danske transaktioner og var derfor heller ikke involveret i sådanne transaktioner,« skriver banken.

»Fremtrædende aktør«

Banken oplyser videre, at den 45-årige finansmand ikke er hovedaktionær, men indirekte ejer under ti pct. af aktierne. Derudover skriver banken, at den nu vil undersøge muligheden for at tage »juridiske skridt mod disse falske beskyldninger«.

Sagen om den mulige mistænkte finansmand er de seneste dage beskrevet i en række internationale medier, herunder Financial Times og Wall Street Journal.

Ifølge Wall Street Journal siger finansfolk og advokater med kendskab til Solo Capital, at virksomheden »har været en fremtrædende aktør på markedet for handler med dansk udbytteskat«, der ligner dem, som er i Skats og de danske myndigheders fokus. Ifølge samme avis har ledelsen i Solo Capital i sidste uge fortalt en række samarbejdspartnere, at virksomhedens britiske forretninger ville blive lukket ned. Imens bekræfter det britiske Finanstilsyn, FCA, både over for DR og Financial Times, at tilsynet har assisteret de danske myndigheder i deres efterforskning.