Ingen lettelse: Inflationen stiger fortsat

Inflationen er steget til 11,4 procent, og det er nu i høj grad prisstigninger på fødevarer, der trækker inflationen op.

Tidligere har især energipriser skubbet inflationen i vejret, men nu er det i høj grad også fødevarepriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inflationen fortsatte sin stigning i oktober i både EU og Danmark, hvor den danske inflation steg til 11,4 procent fra 11,1 procent.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, og det er den højest målte inflation siden 1997, som er den tid, det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks er blevet opgjort.

Til sammenligning lå inflationen på blot 3,2 procent for et år siden.

På tværs af alle EU-landene lå inflationen i oktober på 11,5 procent i gennemsnit, mens landene med euro som valuta lå på 10,6 procent i gennemsnit.

Hos Arbejdernes Landsbank er privatøkonom Brian Friis Helmer chokeret over den fortsatte stigning i inflationen.

»Endnu et forfærdeligt tal for den danske inflation i oktober med tocifrede stigninger i forbrugerpriserne. Priserne fortsætter med at stige måned for måned, og inflationen skyder op med højeste fart i 40 år. Alene fordi priserne er steget, skal en gennemsnitlig børnefamilie have omkring 4.000 kroner mere op af lommen hver eneste måned. Det kan ikke undgå at påvirke forbruget hos rigtig mange danskere,« siger han.

Det er ikke blot energi- og fødevarepriser, der stiger. Også den såkaldte kerneinflation, hvor disse varegrupper er fratrukket, lyder nu på 7 procent og er steget fra 6,7 procent i september.

Det vil altså sige, at de danske priser over en bred kam er steget.

»Det er bemærkelsesværdigt, at inflationen nu udgør voldsomme 11,4 procenten i oktober. Det skærer markant af danskernes levestandard,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS og peger derudover på, at Den Europæiske Centralbank (ECB) i høj grad er udfordret med at få bremset prisstigningerne.

»Der venter en hård opgave for ECB med at hæve renterne yderligere for at hive aktivitet ud af økonomierne i eurolandene og i Danmark. Og måske venter der af den grund en recession i Danmark og EU. Det er så vigtigt, at ECB får »trampet inflationen ned«, inden den udvikler sig til en løn-pris-spiral, som vi oplevede det i 1970erne,« siger han.

I Arbejdernes Landsbank er de dog begyndt at se tendenser til, at inflationen er på vej til at falde tilbage igen. Brian Friis Helmer henviser til, at energipriserne er faldet siden det højeste niveau i august, samt at råvarepriser og fragtrater også er faldet.

»Vi forventer, at inflationen har nået toppen og vil falde herfra, om end det langt fra står mejslet i sten. Vi har i den seneste tid set en række af faktorer, der begynder at trække inflationen ned,« siger han.