Ingen konsekvenser: Op mod 17.000 danskere gider ikke betale deres vandregning

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Et glas vand fra vandhanen, rent vand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Godmorgen

Det er onsdag, og her får du ugens tredje udgave af det daglige morgennyhedsoverblik fra Business. Har du betalt din vandregning? Hvis ikke, er du ikke alene, skriver Børsen. Nets må konstatere endnu et hårdt angreb fra Mobilepay, og så er den store redningsplan fra Skat forsinket. Derudover kommer vi forbi den amerikanske kørselstjeneste, Uber, der søger en ny COO, der gerne skal afholde CEO, Travis Kalanick, fra at overfalde chaufførerne verbalt.

Til sidst er der nyt fra Alibaba-stifteren Jack Ma, der ønsker markant hårdere straffe til forfalskere.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

1
Ingen konsekvenser: Op mod 17.000 danskere gider ikke betale deres vandregning

Skats problemer med at inddrage gæld har skabt en fidus for op mod 17.000 danskere, der vælger ikke at betale deres vandregning for i stedet at sende den dyre vandregning videre til resten af befolkningen. Det skriver Børsen.

Vandspekulanterne har fundet ud af, at der ikke er nogen konsekvenser ved at undlade at betale spildevandsregningen, da Skat ikke formår at inddrive gælden.  Forsyningsselskaberne har nemlig ikke beføjelser til at inddrive gælden selv, lukke for vandet eller benytte inkassofirmaer.

»Så kan forbrugerne relativt ufarligt lade være med at betale deres regning. Og når inddrivelsessystemet har været i ruiner, er det jo gratis for folk at lade være med at betale regningen,« siger Thorkil Bartholdy Neergaard, der er direktør i Brønderslev Forsyning.

Vandsektoren oplever, at de samlede restancer stiger eksplosivt grundet en mangelfuld inddrivelse hos Skat, skriver avisen.

2
Hårdt slag for Nets: Storkunder springer over til Mobilepay

Endnu en dårlig nyhed for Nets. Selskabet, der har set sin aktiekurs rasle ned siden børsintroduktionen i efteråret, mister nu to store kunder til konkurrenten Mobilepay.

Det skriver Finans.dk.

Det er energiselskabet SEAS-NVE med 400.000 kunder og forsikringsselskabet Alka, ligeledes med 400.000 kunder, der fra henholdsvis april og maj vil tilbyde sine kunder at betale med Mobilepay:

»Vi regner med, at det kommer til at gå ret stærkt. Toget kører, og kunderne er vant til at bruge Mobilepay. Vi er bare glade for, at Mobilepay har lavet den mulighed for os virksomheder, så vi kan komme med på det tog, som kunderne for længst er hoppet med på,« siger Alkas kommunikationsdirektør, Lise Agerley, der forventer, at kunderne vil være ivrige for at skifte Betalingsservice ud med Mobilepay.

3
Efter skandalerne: Storstilet redningsplan for Skat forsinket

Den storstilede redningsplan, der skal lukke ned for det Skat, som vi kender, og genrejse et skandaleramt skattevæsen, lader vente på sig.

Skat har været ramt af en sværm af problemsager i de seneste år, og det fik i august skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at lancere en større redningsplan, som skal rive Skat helt ned og genopbygge styrelsen på ny. Rammerne for fremtidens Skat skulle ridses op i en organiseringsplan, der skulle offentliggøres »i starten af 2017«. Men planen er tilsyneladende forsinket.

»Jeg tror, at opdelingen har vist sig vanskeligere end umiddelbart ventet. Rationalet har været, at det skal være mere overskueligt, når man deler Skat op. Men når det kommer til stykket, er det en meget kompliceret bedrift,« siger tidligere departementschef i Skatte­ministeriet Peter Loft.

Læs hele historien her.

4
Uber-chef søger COO efter skandale-video

Ubers direktør og stifter Travis Kalanick havde for nyligt en omdiskuteret køretur med en af sine Uber-chauffører, der uheldigvis for direktøren blev optaget på video.  Efter endt tur gav Kalanick og den 37-årige chauffør hinanden hånden, men røg så ind i en diskussion af Ubers satsning på UberX-tjenesten. Den har ifølge chaufføren ført til prisfald, og han har ikke kunnet tjene det, han havde forventet, da han købte en dyr bil for at køre for Ubers high end-service.

»Nogle mennesker kan ikke lide at tage ansvar for deres eget lort. De skyder skylden for alt i deres liv på andre. Held og lykke,« løder den afsluttende svada fra topchefen, inden han steg ud af bilen og smækkede døren.

Efterfølgende måtte Travis Kalanick undskylde offentligt og love at han »fundamentalt ville ændre sin ledelsesstil og blive voksen,« samt søge hjælp. Den hjælp søger Uber nu i form af en COO, der skal hjælpe Travis med at »skrive det næste kapitel på vores rejse,« skriver Travis Kalanick i en besked til medarbejderne. Det skriver Bloomberg.

5
Jack Ma kræver seriøs fængselsstraf til forfalskere

Milliardæren og Alibaba-stifteren Jack Ma kræver hårdere straffe til svindlere, der forfalsker varer. I øvrigt noget hans selskab Alibaba selv er blevet beskyldt for at sælge.

I et åbent brev, der er offentliggjort på hans Weibo-konto tirsdag i denne uge, appellerer Jack Ma til Folkekongressen i Beijing om at give forfalskere de samme hårde straffe som spritbilister.

Jack Ma mener desuden, at håndhævelsen af loven har været for slap fra myndighedernes side.

Han argumenterer for de hårdeste fængselsstraffe og andre sanktioner for at afskrække ulovlige profitmagere. Det skriver Bloomberg.

Det sker i dag

Vi har en del interessante regnskaber i løbet af dagen.

  • Her til morgen kommer Adidas med danske Kasper Rørsted i spidsen med årsregnskab for 2016.
  • Kl. 8 kommer der kvartalsregnskab fra SAS.
  • Kl. 14 fremlægger Storbritanniens finansminister, Phillip Hammond, regeringens forslag til en finanslov.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier viger en anelse onsdag efter en ellers stærk start på ugen. Generelt er der forholdsvist stille, hvilket der formentlig være frem til det amerikanske rentemøde i næste uge, hvor renten formentlig hæves.

  • I Japan falder Nikkei -0,6 pct.
  • Hong Kongs Hans Seng-indeks 0,5 pct.
  • I Kina er markederne nogenlunde flade.
  • De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,2 pct. onsdag morgen.