Ingen kender kontanthjælpsmodtageres sygefravær

Det er positivt, at København nu vil sætte fokus på langtidssyge indvandrere, der modtager kontanthjælp. For ingen kender det, siger Dansk Arbejdsgiverforening, der anbefaler, at ordningen bredes ud til resten af landet.

Københavns Kommune følger i Odenses fodspor og opretter en "Helbredspatrulje", som skal vurdere om sygemeldte indvandrerkvinder er raske nok til at komme i arbejde.

Ordningen får roser med på vejen af Dansk Arbejdsgiverforening (DA). For den nuværende indsats er hæmmet af, at kontanthjælpsmodtageres sygefravær slet ikke registreres, lyder kritikken.

"Der er således ikke viden om kontanthjælpsmodtageres samlede sygefravær modsat ledige, der er medlem af en a-kasse," siger chefkonsulent Erik Simonsen i en pressemeddelelse.

Han peger desuden på, at der ikke eksisterer der ingen krav til kommunen om, at den skal gøre en aktiv indsats for at bekæmpe sygefravær for kontanthjælpsmodtagere.

"Det står også i modsætning til de skærpede krav, der de senere år er fastsat for at bringe beskæftigede og ledige a-kassemedlemmer ud af sygefraværet."

Derfor er han positiv overfor det nye tiltag.

"Der er grund til at glæde sig over, at København og Odense kommune gør en særlig indsats, der vil få flere i job. Men der er brug for, at de andre 96 kommuner også kommer med. Leverer Christiansborg nogle klarere rammer her, så vil færre blive fastlåst i offentlig forsørgelse, og arbejdsmarkedet vil kunne få tilført nogle hænder, som der er så akut behov for."

Helbredspatruljen, der får ret til at annullere lægeerklæringer fra kvindernes egne læger, er allerede indført i Odense Kommune.