Ingen grund til panik trods skuffende tysk Ifo

Det tyske Ifo-indeks skuffede i april ved at falde til 106,6 fra 106,7 måneden før, mens økonomerne ifølge Bloomberg News havde ventet en fremgang til 107,1.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alligevel er der dog ingen grund til panik, idet der fortsat er flere ting, der peger på en tysk økonomi i godkendt form. Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer efter mandagens offentliggørelse af de nye tal.

- Der er dog ikke grund til at male fanden på væggen over tysk økonomi. Trods modvind ude fra bevæger tysk økonomi sig fortsat fremad med det private forbrug som den primære vækstmotor, skriver Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank, i en kommentar.

- Det har gjort køen af ledige tyskere kortere end på noget tidspunkt siden genforeningen i 1990. Vi forventer, at tysk økonomi holder skindet på næsen og vokser behersket i det kommende år. Men euforien over den tyske økonomi har lagt sig og vender næppe tilbage, før den globale økonomi kommer op i fart, fortsætter han.

Hos Nordea vurderer cheføkonom Helge J. Pedersen desuden, at Ifo-tallene - trods det lille tilbagefald i april - er begyndt at se mere stabile ud.

- Den gode nyhed er, at det fald i indekset, som kunne observeres i årets første måneder, og som især kunne henføres til fremstillingssektoren, nu ser ud til at være overstået. Måske også som følge af stabiliseringen af råvarepriserne og udviklingen på de finansielle markeder mere generelt, skriver han i en kommentar.

Han påpeger desuden, at det kan have en positiv afsmitning på dansk økonomi.

- Stabiliseringen i Ifo-indikatoren er også væsentlig for dansk økonomi, eftersom Tyskland er vores vigtigste handelspartner. Tyskland aftager årligt 15-20 pct. af den danske eksport, og udviklingen i Ifo-indekset plejer at være et godt pejlemærke for stemningen i den hjemlige fremstillingssektor, skriver Helge J. Pedersen.

Årsagen til tilbagegangen i aprils udgave af Ifo-indekset skal formentlig finde i den store usikkerhed omkring den globale økonomis helbredstilstand, der i starten af året bredte sig fra Kina og siden også smittede af i USA.

Første store bekymring var omkring den kinesiske økonomi, der ser ud til at stå foran en opbremsning, og siden begyndte særligt de finansielle markeder også at spekulere i, at opsvinget i USA måske ikke er så stærkt, som det tidligere har været antaget - hvilket også kan sætte en stopper for flere renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, på lidt kortere sigt.

- Hovedårsagen til den mere dystre stemning er, at den globale økonomi med Kina og USA i spidsen er bremset op. Det går hårdt ud over de tyske eksportvirksomheder. Samtidig er medvinden fra en svagere eurokurs ebbet ud. Frem til foråret 2015 blev euroen svækket markant, så de tyske virksomheder fik forbedret konkurrenceevnen, men gennem det seneste år er euroen samlet set blevet styrket lidt igen, skriver Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.