Inflationen tæt på det laveste i 60 år

Dugfriske tal fra Danmarks Statistik viser, at stigningen i forbrugerpriserne fortsætter på et stabilt, lavt niveau - faktisk noget nær det laveste i 60 år. Det er en klokkeklar konsekvens af krisen.

Foto: Martin Rasmussen

Forbrugerprisindekset steg i juni med 0,9 procent i forhold til samme måned sidste år. Dermed er det lave niveau uændret i forhold til måneden før, viser friske tal fra Danmarks Statistik.

Prisstigninger på under en procent er ikke meget og ændringen afspejler da også konsekvenserne af den fortsatte økonomiske afmatning, der hersker i Europa. Kigger man ét og to år tilbage, var niveauerne henholdsvis over to og tre procent.

Danmarks Statistiks opgørelse viser, at priserne det seneste år er steget mest inden for uddannelse, 2,9 procent - det som følge af højere aften- og privatskolepriser. Derudover er boligpriserne steget med 2,2 procent. Det største fald i priserne det seneste år er 1,0 procent, hvilket er i varegruppen beklædning og fodtøj, skriver Danmarks Statistik.

At der er indenfor beklædning, at man finder et markant prisfald, kommer ikke bag på BRFKredits cheføkonom Mikkel Høegh. Tøjbutikkerne er blevet tvunget ud i et tidligt sommerudsalg, da krisebevidste kunder ikke har købt hele forårskollektionen. Et klokkeklart tegn på, at den økonomiske krise fortsat er en realitet.

»Dagens tal er således et udtryk for, at dansk økonomi har kørt i meget lavt gear her i årets første måneder. Dermed er der ikke det efterspørgselspres, der kan give anledning til inflation. Kombineres det med afgiftsnedsættelser er vi næsten i en situation med deflation,« siger han i en skriftlig kommentar.

BRFKredit-cheføkonomen mener ikke, der er mange tegn på at situationen vil ændre sig lige nu og her, og det får ham da også til at spå, at renteniveauerne fra Den Europæiske Centralbank, der er med til at svinge den økonomiske taktstok over Europa, vil forblive med at være lave.

»Det er nemlig ikke kun i Danmark, men også i alle de andre europæiske lande, at der aktuelt er lav inflation. Vi ser dermed mest af alt en langsom inflationær bevægelse, der svagt vil tage til i takt med, at der trods alt kommer lidt mere vækst,« siger Mikkel Høegh og tilføjer:

»Der er flere af de bløde nøgletal her i juni, der har antydet, at dansk økonomi bevæger sig i den rigtige retning, men når det er sagt, er der intet, der tyder på, at vi skal så meget op i omdrejninger, at vi får hvinende dæk og røg til følge.«

I Danske bank noterer privatøkonom Las Olsen sig også, at prisstigningerne er meget lave. Faktisk de laveste i 60 år - hvis altså udviklingen fortsætter året ud, hvormed 2013-inflationen vil ende på 0,8 procent.

På trods af at lav inflation er et krisetegn, så kommer den lave udvikling i priserne faktisk danskerne til gode på nogle måder.

»Lønningerne stiger mere end priserne for første gang siden 2010. Vi regner med en privat lønvækst på 1,4 procent. Men ud over det er der også skattelettelser i år, så indkomsten faktisk stiger med 2,6 procent i en typisk lønmodtagerfamilie,« noterer Las Olsen sig i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Sammen med den lave inflation giver det en fremgang i det reelle månedlige rådighedsbeløb på cirka 700 kroner i år.«