Inflationen stiger for første gang i år

Forbrugerpriserne steg med 0,8 procent i april. Det er den første stigning siden sidste år.

»Alkoholiske drikkevarer og tobak er steget 1,8 procent det seneste år, hvilket i høj grad kan tilskrives højere priser på øl«, skriver Danmark Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Forbrugerprisindekset, der måler inflationen, steg med 0,8 procent i april sammenlignet med april 2017. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed steg inflationen for første gang siden efteråret sidste år.

»Det er prisstigninger på varer, der trækker årsstigningen i forbrugerprisindekset op i forhold til måneden før. Inden for varer er det især elektricitet og naturgas, der trækker årsstigningen op,« skriver Danmarks Statistik.

Kigger man på den korte bane - prisudviklingen fra marts til april - så trak benzin, sko og tøj op men priserne på charterrejser og sommerhusleje trak ned.

Skeler man i stedet til udvikling i forhold til april sidste år, så var der helt andre ting, der drev inflationen opad.

»Uddannelse har den største prisstigning i april i forhold til samme måned sidste år. Stigningen på 2,7 procent skyldes hovedsageligt højere priser for at gå på privatskole.«

»Alkoholiske drikkevarer og tobak er steget 1,8 procent det seneste år, hvilket i høj grad kan tilskrives højere priser på øl«, skriver Danmark Statistik.

På trods af, at inflationen steg i april, ligger den fortsat på et meget lavt niveau historisk set. I starten af 1970'erne og i starten af 1980'erne lå den over 10 procent, og fra 1990 til 2013 faldt den aldrig til under én procent.

Lav inflation er skidt i forhold til gæld, da løninflation mindsker gældsbyrden, men er positivt i forhold til, hvor meget mere man kan få for ekstra lønkroner.

»Normalt giver flere års opsving et opadgående tryk på prisudviklingen også, men den effekt er indtil videre stort set udeblevet, om end det lille hop opad i april godt kunne indikere nye tider på vej.«

»Lav inflation er en gave, som man skal nyde, så længe den varer. Det giver højere reallønsstigninger, mere købekraft og er dermed med til at stimulere privatforbruget,« siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

/ritzau/