Inflationen rammer det højeste niveau i 40 år: »Det er forfærdelige tal«

Den stigende inflation fortsætter og rammer nu det højeste niveau siden 1982. Det kommer bag på flere økonomer.

Inflationen rammer nu det højeste niveau siden 1982. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inflationen fortsætter med at stige og rammer nu det højeste niveau i 40 år.

I oktober steg inflationen til 10,1 procent, hvilket er det højeste siden 1982. Til sammenligning lød inflationen i september på 10 procent.

Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Det er især priserne på varer, der er steget. Her ses en gennemsnitlig stigning på 16 procent det seneste år, hvilket er det højeste siden juni 1981. Det skyldes især store prisstigninger på el og benzin.

Den fortsat stigende inflation overrasker flere økonomer, blandt andre cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

»Det er forfærdelige tal. Vi havde klart håbet på et fald og en lettelse i inflationen i dagens tal. De kraftige prisstigninger gnaver sig gennem danskernes husholdningsbudgetter med den højeste hastighed i 40 år,« siger han.

Han peger på, at stigningen betyder, at en gennemsnitlig dansk børnefamilie skal have omkring 45.000 kroner op af lommen mere om året med det samme forbrug.

»Det gør vanvittig ondt på mange danskere og kan ikke undgå at påvirke forbruget,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.

»Meget overraskende«

Hos Nykredit peger cheføkonom Palle Sørensen på, at meget ellers tidligere har tydet på, at inflationen havde toppet.

»Dagens stigning i inflationen er meget overraskende. Der er nemlig flere ting, der pegede på, at inflationen havde toppet. Oliepriserne ligger stadigvæk betydeligt under juniniveauet, tømmer- og jernpriserne falder, og hvedepriserne er faldet betydeligt. Det er med til at fjerne en del af inflationspresset, men det tager tid før det rammer forbrugerpriserne,« siger han.

Stigningen kommer også bag på Jes Asmussen, cheføkonom hos Handelsbanken, der siger, at inflationen potentielt kan fortsætte endnu længere op.

»Dagens tal understreger, at vi befinder os i en situation med en ekstremt høj inflation, og vi er da heller ikke helt sikre på, at inflationen helt har toppet endnu. For i år kan vi i hvert fald konkludere, at inflationen kommer til at lande tæt på 8%, hvilket for en typisk børnefamilie betyder, at de møder en årlig merregning i omegnen af 35.000 kr. blot for at opretholde det samme forbrug som sidste år,« siger han.

Julegaver går fri

En undersøgelse fra Voxmeter fra sidste uge viste, at de stigende priser får 48 procent til at vælge billigere varer. 39 procent svarer, at de køber færre varer.

Selvom danskerne nærmest har rekordhøj opsparing, fastholder blot 21,8 procent af de adspurgte i undersøgelsen det samme forbrug ved at bruge af deres opsparing.

Der er dog store forskelle på, hvor meget forskellige varer stiger i pris, og her er der gode nyheder at finde op til jul.

Mens varer som mejeriprodukter, æg, kød og kaffe er steget markant, går flere af de traditionelle julegaver fri af de store prisstigninger. Det viste beregninger fra Danske Bank i sidste uge.

Det gælder eksempelvis elektronikprodukter som computere og tablets, hvor priserne er faldet. Det samme gør sig gældende for bøger.