Inflationen nærmer sig det laveste i 60 år

Inflationen faldt overraskende i november til 0,5 pct. Inflationstallet for hele 2013 ventes nu at lande på det laveste niveau i 60 år

Foto: Axel Schütt.
Læs mere
Fold sammen

Prisniveauet i Danmark udvikler sig langsommere end ventet. I november steg forbrugerpriserne med 0,5 pct. i forhold til sidste år, hvor de i oktober steg med 0,7 pct. Økonomerne havde regnet med uændret inflation i november.

Det er især lavere pris er på tøj , flybilletter og charterrejser, der trækker årsstigningen ned ad i forhold til sidste måned, oplyser Danmarks Statistik tirsdag.

Tøj, flyrejser og charterrejser trækker isoleret set forbrugerprisindekset ned med 0,16 procentpoint. Omvendt trak prisstigninger på møbler, boligudstyr, medicin, mælk, ost og æg forbrugerprisindekset op med 0,07 procentpoint .

Økonomerne er overraskede over den træge prisudvikling, og flere forventer nu, at inflationen for hele 2013 vil ende på et rekord lavt niveau på 0,8 pct.

»Dykker man ned i de historiske datakilder viser det sig at være den laveste inflation registreret i ét kalenderår siden 1953 – altså i 60 år,« skriver chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit i en kommentar til tallene.

Han begrunder det historiske dyk i inflationen med den økonomiske krise, der har holdt såvel dansk som europæisk økonomi i et jerngreb over de seneste år.

»Faldet i beskæftigelsen har således gjort det sværere for danskerne at forhandle store lønstigninger, samtidig med at den lave og til tider faldende efterspørgsel har betydet, at butikker og virksomheder ikke har kunnet øge priserne i samme tempo som tidligere. Dertil kommer, at det i forbindelse med Vækstplan DK blev besluttet, at nedsætte en række afgifter på øl og sodavand,« skriver han videre.

Den historisk lave inflation betyder også, at der i 2013 er udsigt til, at reallønnen i den private sektor og i staten stiger.

»Lav inflation kommer forbrugernes pengepung til gode Den lave inflation er noget, der kommer forbrugerne til gode, da stigende priser alt andet lige udhuler forbrugernes købekraft. I en tid, hvor lønstigningerne er små, kan forbrugerne derfor glæde sig over, at prisstigninger følger samme spor. For ansatte i det private og i staten betyder det, at 2013 alligevel byder på reallønsvækst, mens det næppe kommer til at gælde for ansatte i kommuner og regioner, der i år oplever en lavere lønstigning,« lyder kommentaren fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard.

Cheføkonom i BRFkredig, Ulrikke Ekelund, er ikke udelt begejstret for de lave inflationstal, som hun mener afspejler, at den danske økonomi kører i krybesporet.

»Det er ganske udmærket, at realrenten er lav, og at danskerne trods alt oplever en stigende købekraft som følge af positiv realløn. Men i virkeligheden vil de fleste nok foretrække at bytte det her med en kraftigere økonomisk vækst, der kan kaste arbejdspladser af sig,« skriver hun i sin kommentar.