Inflationen lidt ned i fart

Forbrugerpriserne steg i august lidt mindre end måneden før, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen i inflationen holdes nede af fjernvarme, benzin og fyringsolie, som isoleret set har trukket årsstigningen ned med 0,49 procentpoint. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerpriserne steg med 0,5 procent i august i forhold til samme måned sidste år. Det er lidt mindre end måneden før, hvor inflationen lå på 0,7 procent.

Ses der bort fra energi og fødevarer, som er en ofte anvendt indikator for den underliggende inflation, steg priserne dog med 1,3 procent.

Dermed befinder den underliggende inflationstakt sig på det højeste niveau siden december 2012, hvor den var oppe på 2,0 procent.

Stigningen i inflationen holdes nede af fjernvarme, benzin og fyringsolie, som isoleret set har trukket årsstigningen ned med 0,49 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.

I hele 2014 steg forbrugerpriserne herhjemme kun med 0,6 procent, hvilket var det mindste siden 1953, altså i hele 62 år. I år ventes en lidt større stigning, men inflationen kommer formentlig fortsat til at ligge under 1,0 procent. Lønningerne på det private arbejdsmarked stiger for tiden med 2,1 proxent. Det var den samlede stigning i lønnen oppe på fra andet kvartal 2014 til andet kvartal 2015 inden for DA-LO-området.

Dermed er der en pæn fremgang i reallønnen, som burde stimulere det private forbrug. Det er dog tredje år i træk, at reallønnen stiger, uden det har trukket forbruget noget videre op. Så danskerne er fortsat meget indstillet på at spare op og afvikle gammel gæld, før de kaster sig ud i store indkøb af nye forbrugsvarer.