Inflationen lidt mindre end ventet

De danske forbrugerpriser lå i december til 1,8 procent højere end i samme måned sidste år. Det er især områderne beklædning, fodtøj og kommunikation, der holder de danske opriser i ave.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, der viste at forbrugerpriserne i december låv 1,8 pct. højere end i samme måned sidste år. I november var stigningen 1,7 pct. Dermed var stigningen lidt mindre end ventet blandt analytikerne.

Medianen af seks estimater, som RB-Børsen havde indsamlet lå på 1,9 pct. Estimaterne lå i intervallet fra en stigning på mellem 1,7 pct. og 1,9 procent.

De største prisstigninger over de seneste 12 måneder har fundet sted inden for uddannelse, der er steget 5,0 procent. Dette skyldes hovedsagligt at det er blevet dyrere at gå på privat- og efterskoler.

Fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer er steget 4,7 pct. over det seneste år, som følge af højere priser på bl.a. frugt, grønt og frugtjuice. Beklædning og fodtøj og kommunikation er begge faldet 1,6 pct. i forhold til december sidste år, grundet faldende priser på tøj og mobiltelefoner, skriver Danmarks Statistik.

Fra 2005 til 2006 steg det gennemsnitlige forbrugerprisindeks 1,9 pct. Dermed ligger den gennemsnitlige årlige prisstigning fortsat på et lavt niveau. Fra 2004 til 2005 steg det gennemsnitlige forbrugerprisindeks 1,8 pct.

Medianen af seks estimater, som RB-Børsen havde indsamlet, lå på 1,9 procent. Gennemsnittet af rundspørgen viste en stigning på 1,8 procent, og estimaterne spredte sig fra en stigning på mellem 1,7 procent og 1,9 procent.

RB-Børsen