Inflationen i Danmark ned i gear

De danske forbrugerpriser steg i juni med 0,6 pct. på årsbasis. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News var der ventet en årsstigningstakt på 0,7 pct.

»Den meget lave inflation har været godt nyt for de danske forbrugere, der fortsat nyder godt af, at priserne stiger langsommere end lønningerne. Det har medvirket til en pæn fremgang i de reale indkomster. Denne tendens ventes at fortsætte, omend i et noget mere beskedent omfang,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

I Danske Bank venter man, at inflationen vil tage til, og at forbrugerpriserne i år stiger med 1,1 pct. mod 0,3 pct. sidste år.

Tallene viser, at inflationen er aftaget, da årsstigningstakten for forbrugerpriserne måneden forinden var 0,8 pct.

»Det er det største årlige fald siden oktober 2016. Den faldende årsstigning på varer er særligt afgørende for den lavere forbrugerprisstigning. Det er især priserne på benzin, der trækker årsstigningen på varer ned i forhold til sidste måned,« skriver Danmarks Statistik i sin opgørelse.

Jacob Isaksen, der er seniorøkonom i Nykredit, påpeger, at der er udsigt til, at inflationen stiger i takt med, at opsvinget i dansk økonomi bider sig fast.

»Dansk økonomi er inde i et opsving. Her ser vi normalt, at priserne stiger lidt kraftigere. Årsagen til dette er blandt andet, at virksomhederne har mere svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Det er med til at presse lønningerne og priserne i vejret,« skriver han i en kommentar.

På månedsbasis var forbrugerprisindekset status quo på minus 0,1 pct., viser statistikken.