Inflationen holdt sig i ro i oktober

Priserne stiger, men takten er ikke hverken voldsomt eller hysterisk lav, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Det er benzin, charterrejser og personbiler, der bidrager til den lidt lavere stigning i oktober end i september. Personbiler bidrager til den lavere stigning som følge af den ændrede registreringsafgift,« skriver Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerpriserne, der måler inflationen, steg med 1,5 procent i oktober mod 1,6 procent i september.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det er benzin, charterrejser og personbiler, der bidrager til den lidt lavere stigning i oktober end i september. Personbiler bidrager til den lavere stigning som følge af den ændrede registreringsafgift,« skriver Danmarks Statistik.

Set i et bredt perspektiv steg priserne på tjenesteydelser som lægebesøg, kultur og bank med 2,3 procent i oktober, mens priserne på varer som tøj og møbler steg med 0,5 procent.

Den kategori, hvor priserne er steget mest i forhold til sidste år, er fødevarer og ikke-alkoholiske drikke, der er blevet 3,9 procent dyrere. Ifølge Danmarks Statistik skyldes det »i høj grad priserne på kød og smør«.

Kommunikation er til gengæld blevet 1,2 procent billigere, trukket ned af lavere priser på mobiltelefoni.

I mange år efter finanskrisen var inflationen nærmest ikke-eksisterende. I 2017 er den dog vendt tilbage, omend på et moderat niveau. Og med lønstigninger er inflationen langt fra et problem.

»Prisstigningerne over det seneste år betyder godt nok at der skal lægges lidt flere penge for de samme varer og tjenester. En gennemsnitlig familie med børn bruger i dag 6.200 kr. mere på at købe de samme varer som for et år siden.«

»Til gengæld kan familien glæde sig over, at lønnen er steget endnu mere end priserne,« skriver cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Signe Roed-Frederiksen.

Arbejdernes Landsbank og Jyske Bank skriver efter tallene, at de for 2017 som hele venter en inflation på 1,2 procent.

Den lave og til tider manglende inflation, der har præget det meste af den vestlige verden de seneste år har været et mysterie for økonomerne, da beskæftigelsen stadig er høj.

Ifølge den såkaldte Phillips-kurve burde inflationen være steget.

/ritzau/