Inflation på overraskende tilbagetogt

Prisstigninger. Inflationen aftog en smule i juni år og landede på 1,4 procent sammenlignet med samme måned sidste år. Det overrasker økonomerne.

Væksten i forbrugerpriserne aftog en smule i juni sammenlignet med maj måned. Det viser nye tal fra Danmarks statistik.

I juni landede stigningen i forbrugerpriserne på 1,4 procent sammenlignet med samme måned 2006, mens priserne voksede med 1,8 procent på årsbasis i maj.

I juni var det især uddannelse og fødevarer, der trak priserne opad. Uddannelse steg med 4,1 procent på årsbasis blandt andet, fordi det er blevet dyrere at gå på privat- og efterskole, mens fødevarer og ikke-alkoholiske drikke voksede steg med 2,8 procent. Det skyldes især højere priser på juice, sodavand, brød og kornprodukter.

Til gengæld er det blevet billigere at købe fritids- og kulturaktiviteter og udstyr. Priserne i denne kategori faldt med 0,9 procent i forhold til juni sidste år. Det skyldes blandt andet, at computere og radio-tv-udstyr tæller med, og disse produkter er blevet billigere inden for det seneste år, oplyser Danmarks Statistik.

Det er også blevet billigere at købe tøj og sko. Helt præcist er priserne på beklædning og fodtøj faldet med 0,1 procent på et år.

Dommedag må venteIfølge Anders Svendsen, analytiker hos Nordea, skyldes prisfaldene at sommerudsalget i år er startet en måned tidligere end sædvanligt. Derfor er den del af opbremsningen formentligt kun en midlertidig faktor. - Dagens tal understreger dog med alt tydelighed, at der fortsat ikke er tegn på øget inflationspres i dansk økonomi til trods for at kapaciteten er presset til det yderste med under 100.000 ledige, skriver Anders Svendsen, og slår fast, at dommedagsprofeterne må vente lidt endnu. - Med accelererende lønninger og aftagende produktivitetsvækst er der dog fortsat en betydelig risiko for højere inflation på sigt. Indtil da må vi glæde os over pæn vækst, lav inflation, lav ledighed og overskud på de offentlige balancer og på betalingsbalancen, skriver han.