Indviklede momsregler koster Danmark milliarder

De nuværende momsregler koster danske virksomheder store beløb, og vi går dermed glip af både vækst og arbejdspladser.

Ifølge EU-kommissionen har SKAT indkrævet over 12 milliarder for lidt i moms. FOTO: Claus Fisker/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danske virksomheder indberetter forkert moms, og det koster både statskassen og det danske erhvervsliv store beløb.

»Så snart vi har underlige særregler, giver det problemer. Det helt centrale for at gøre det nemmere at handle mellem EU-lande er, at vi fjerner særregler,« siger Kristian Koktvedgaard fagleder for Moms, Regnskab og Revision for Dansk Industri, efter ny rapport om tab af momsindtægter i EU.

Rapporten, som Centret for Social og Økonomisk Research (CASE) har udført for Europakommissionen viser, at Danmark har et kæmpe misforhold mellem, hvor meget moms, der burde betales, og hvor meget den danske stat reelt får i kassen. Ifølge EU-analysen er Danmark hvert år mellem 2009-12 gået glip af momsindtægter på mellem 12,6 milliarder og 15,9 milliarder. kroner. Det svarer til otte procent af de samlede danske momsindtægter.

Ifølge rapporten kan man opnå en stigning på 10 procent i handlen indenfor EUs grænser og dermed en vækst i BNP på 1,1 procent, hvis man reducerer forskellene i EU-landenes momsstruktur med 50 procent. Det skyldes, at reglerne mellem EUs lande er forskelligartede og meget indviklede, og det kræver meget mere adminstration for de virksomheder, der vover at bevæge sig udenfor det nationale marked.

Der ligger allerede et momsdirektiv, som skulle ensrette momslovgivningen i hele EU, men da medlemslandene har frihed til på nationalt plan at definere nye reglers omfang og ændre momssatsen til en vis grad, er der alligevel store forskelle i momsregler fra land til land.

Enklere regler skaber vækst og arbejdspladser

En af de største problemer er, at danske virksomheder ikke kan overskue de indviklede regler for moms. Ifølge SKATs undersøgelse mener 90 procent af danske virksomheder, at de betaler korrekt moms, men alligevel viser de hårde tal, at hele 45 procent af virksomhederne betaler forkert moms. Det betyder, at der er et stort antal virksomheder, som ikke kan overskue reglerne.

»Der er 30 procent, der lever i god tro. Det er et udtryk for, at momsreglerne kan gøres enklere, og det ville gøre livet nemmere for mange danske virksomheder,« siger Kristian Koktvedgaard.

Skat vurderede i 2010 det danske momsgab til 2,7 milliarder, så der er stor usikkerhed om præcisionen af tallene, men Dansk Industri vurderer, at tallet er over SKATs beregning. EU-landene som helhed mister i gennemsnit 1300 milliarder kroner om året som følge af forkert indbetalt moms.