Industrital er et svagt lyspunkt

Offentliggørelsen over tallene for industriproduktionen i Danmark i oktober, giver det lys i mørket. Det vurderer økonomer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Industriproduktionen i Danmark steg i oktober med 2,8 pct. målt i forhold til september. Måneden før var der tale om et fald på 4,5 pct. Opgjort uden medicinalindustrien var der for oktober tale om en stigning på 1,1 pct., fremgår det af en opgørelse fra Danmarks Statistik fredag morgen.

- Fremgangen i industriproduktionen kommer på trods af en betydelig vækstafmatning i europæisk økonomi, og set i det lys bør fremgangen få den seneste tids dommedagsprofetier over dansk økonomi til at forstumme, siger Peter Bojsen Jakobsen, der er makroøkonom i Sydbank, i en kommentar.

Peter Bojsen Jakobsen vurderer, at de dystre vækstudsigter for særligt europæisk økonomi ikke peger i retning af nogen rekordvækst i industriproduktionen til næste år.

Statistikkontoret bemærker, at de månedlige ændringer i industriproduktionen skal fortolkes med forsigtighed, da serien ofte har store udsving, og der planlægges en revidering af de beregningsmetoder, der ligger bag de månedlige indekstal for industriens produktion og omsætning.

Om end dagens tal er positive, skal vi dog stadig fastholde jordforbindelsen, mener økonom i Danske Bank, Mikael Olai Milhøj.

- Man skal huske på, at vi stadigvæk ligger langt fra tidligere tiders niveauer. Den opadgående trend, som vi egentlig har set siden 2009, ser desværre også ud til at være aftaget noget i styrke. Det understreger, at selvom dagens tal er en god nyhed, så er industrien stadigvæk skrøbelig, og er ikke kommet sig helt ovenpå krisen, siger Danske Banks økonom.

Mikael Olai Milhøj dæmper begejstringen for dagens tal ved at påpege, at industriproduktionen faldt 4,5 pct. fra august til september.

/ritzau/FINANS