Industriproduktionen i frit fald

Industriproduktionen styrtdykkede i december med 15,6 procent i Finland, mens den faldt med hidtil usete 9,6 procent i Japan. Også Danmark ventes hårdt ramt af den historiske økonomiske krise.

Industriproduktionen falder overalt, fra Finland til Japan, og Danmark ventes også at blive hårdt ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Industriproduktionen overalt i verden er i frit fald. I dag fortalte Finlands statistiske kontor, at landets industriproduktion styrtdykkede med ikke mindre end 15,6 procent i december, sammenlignet med december 2007.

På forhånd var industriproduktionen ventet at falde med 7,3 procent, ifølge en rundspørge foretaget af nyhedsbureauet Bloomberg. I stedet fik Finland den hårdeste opbremsning i industrien siden 1986. Selv ikke under den markante økonomiske krise i begyndelsen af 1990erne har finske industrivirksomheder oplevet noget lignende. Samlet set faldt industriproduktionen i hele 2008 med 1 procent. Man skal tilbage til 1991, hvor produktionen faldt 8,7 procent, for at finde et værre år.

I november faldt industriproduktionen med 9 procent fra november sidste år, og alene fra november til december faldt produktionen 3,8 procent.

Massiv nedtur for papirindustrien
Det var i høj grad Finlands vigtige papirindustri der fik klø. Produktionen faldt i december med ikke mindre end 33,8 procent, men også alle øvrige industrisektorer faldt med mere end 10 procent.

Finlands finansminister, Jyrki Katainen, vurder, at Finlands bruttonationalprodukt i år vil falde med mindst 2 procent. Derfor vil regeringen låne mindst 5,5 milliarder euro, eller 41 milliarder kr., for at iværksætte en økonomisk redningspakke.

Ifølge Finlands statistiske kontor skyldes nedgangen i høj grad den stærkt negative udvikling i de øvrige EU-lande, der er Finlands vigtigste eksportmarkeder.

Dansk industri vil også blive hårdt ramt
I Danske Bank er vurderingen, at også dansk industri vil blive hårdt ramt af den globale økonomiske krise. Alene fra oktober til november faldt den danske industriproduktion med 5,8 procent, mens ordreindgangen styrtdykkede med 19,6 procent.

"Der er ingen tvivl om at industrien også i Danmark er under et massivt pres, selv om dansk industri ikke er helt så konjunkturfølsomt, fordi vi ikke fremstiller store maskiner, biler og andre meget cykliske varer," siger cheføkonom Steen Bocian til Business.dk.

"Men de kommende måneder bliver ikke kønne for dansk industri, og selv om industrien ikke fylder så meget isoleret set, så er der en stor følgeproduktion, og afhængighed af industrien både i servicesektoren og byggeriet, så man må vente, at problemerne vil brede sig som ringe i vandet."

Steen Bocian venter, at økonomien vil forværres løbende i første halvår, men han tror på at i hvert fald i USA vil få hjælp af den massive redningspakke som snart ventes vedtaget.

Rædslerne fortsætter for Japan
Situationens alvor ses af, at industriproduktionen i verdens tredjestørste økonomi, Japan, også falder i et hidtil uset tempo. Alene fra december 2007 til december 2008 faldt industriproduktionen med hidtil usete 9,6 procent. Dermed blev den hidtidige rekord sidens statistikken begyndte i 1953 slået. Den forrige bundrekord var på minus 8,5 procent, og var for november 2008. Økonomer havde på forhånd ventet et fald på 8,9 procent.

Det frie fald i industriproduktionen slår hårdt igennem i den japanske økonomi. Arbejdsløsheden steg i december fra 3,9 procent til 4,4 procent, hvilket er den største stigning siden 1967, og det private forbrug faldt for tiende måned i træk, med 4,6 procent.

Økonomi på skrump i hele verden
Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg har børsmægleren RBS Securities beregnet, at Japans bruttonationalprodukt styrtdykkede med en årlig rate på 14 procent fra oktober til udgangen af december, hvilket vil være det værste fald siden 2. verdenskrig. Og et økonomisk udvalg har vurderet, at Japans økonomiske nedgang begyndte allerede i november 2007, og vil vare i mindst tre år.

Den internationale valutafond, IMF, offentliggjorde sin nye globale prognose i forgårs, og vurderer at Japans økonomi i år vil skrumpe med 2,6 procent. Kina og visse andre udviklingslande vil stadig se en voksende økonomi, men markant mindre end normalt, og samlet set vil verdensøkonomien nærmest gå i stå i år, vurderer IMF.

Senere i dag kommer foreløbige tal for udviklingen i den amerikanske økonomi i fjerde kvartal 2008. De ventes at vise et fald på 5,5 procent, hvilket vil være den værste økonomiske krise siden begyndelsen af 1982.