Industriproduktion skyder op i Japan

Verdens næststørste økonomi, den japanske, er langsomt ved at komme til hægterne rent økonomisk. Industriproduktionen stiger i hvert fald nu med pæn fart, efter et dramatisk dyk sidste år.

Læs mere
Fold sammen
For fjerde måned i træk steg industriproduktionen i juni i Japan, der er verdens næststørste økonomi, viser nye tal.

Væksten var på 2,4 procent fra måneden før og skaber håb om, at Japan og resten af verden nu for alvor er på vej ud af den recession og krise, som har hærget den globale økonomi stort set lige siden efteråret 2007.

»Industriproduktionen fortætter med at vise en opadgående bevægelse,« skriver det japanske ministerium for økonomi, handel og industri i en nøje overvåget rapport, der blev frigivet torsdag.

Særling stor stigning var der i produktionen af maskiner og værktøjer, der over de sidste tre måneder fra april til juni er steget med 8,3 procent. Det er den største kvartalsvise stigning i mere end fem årtier. Fortsat er produktionen på dette område dog næsten en fjerdedel lavere end et år tidligere, hvilket tydeligt afspejler alvoren af den nedtur, som er set de foregående måneder.

Tallene tyder dog på, at recessionen er ved at løsne sit faste greb om de japanske producenter, som er stærkt afhængige af eksport af biler og andre forbrugsvarer til andre lande.

De senere års fald i den globale efterspørgsel efter især forbrugsvarer og investerinmgsgoder har sendt Japan ud i den mest bratte og alvorlige økonomiske afmatning siden Anden Verdenskrig.

Nok er krisen nu aftagende, men forbi eller slut er den næppe.

Økonomer er således fortsat bekymrede for, at det private forbrug i Japan i juni faldt for tiende måned i træk og at arbejdsløsheden ventes at stige yderligere, når regeringen frigiver sin rapport på dette område fredag.

Japan plages også af deflation, faldende priser. Forbrugerpriserne faldt faktisk med så meget som 1,8 procent i juni i forhold til året før, hvilket er med til at holde forbruget nede, eftersom folk typisk udskyder forbrug, når varer falder i pris og hele tiden bliver billigere.

Deflationen betyder også, at det har meget lange udsigter, før den japanske centralbank, Bank of Japan, begynder at hæve sin rente, der er nede på bare 0,3 procent.

Det private forbrug tegner sig for mere end halvdelen af Japans økonomi, og fortsætter det med at falde, kan det undergrave det spirende opsving.

De store økonomiske stimulanspakker, der er vedtaget i Kina, USA og andre steder, er så til gengæld med til at holde lidt gang i japansk eksport.