Industrien slutter foråret med skuffende tal

Industriproduktionen i maj måned var lavere i april, der var lavere end marts. Men i et længere tidsperspektiv er produktionen i gang med et fornemt comeback.

Foto: Søren Bidstrup. Produktionen faldt i maj, men fødevarebranchen - herunder bryggerier som Carlsberg - steg med 4,1 procent.
Læs mere
Fold sammen

Industrien har haft et pænt forår, men de to sidste forårsmåneder skuffer. Industriproduktionen i maj var 3,6 procent lavere end i april. Produktionen har nu ramt sit laveste niveau siden juni sidste år.

I april var der et fald på 1,9 pct. De to måneders nedgang skal ses i lyset af en stor fremgang i marts på 4,6 pct., og produktionen i perioden marts-maj var 1,4 procent højere end i perioden december - februar.

»Selv om den danske industriproduktion skuffede i maj, så venter vi, at den opadgående trend i dansk industriproduktion, der har fundet sted siden 2009, vil fortsætte over de kommende år. Således har de danske virksomheder gennem krisen genvundet meget af den tabte konkurrenceevne,« siger Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea.

Han giver beskedne danske lønstigninger gennem fire år og en faldende handelsvægtet kronekurs som to ting, der har medvirket til forbedret konkurrenceevne.

Maskinindustrien (8,9 pct.), der blandt andet indeholder vindmølleindustrien, var en af de brancher, der faldt mest i maj måned. Tekstil- og læderindustrien faldt mest med 12 procent, men det er også den mindste af 12 branchegrupper med kun 1,4 procent af den samlede produktion.

En af de eneste brancher, der havde sorte tal i maj måned, var fødevareindustrien, der producerede 4,1 procent mere end måneden før. Den beskedne generelle vækst i de seneste tre måneder varsler dog ikke om det helt store opsving i industrien.

»Dagens tal er en kedelig påmindelse om, at væksten herhjemme ikke blot kommer til at brage i vejret. Det kommer til at gå trægt, men dog fremad. Vi forventer således en samlet BNP-vækst på i omegnen af to procent i år. Det er pænt, men dog ikke prangende,« siger Tore Stramer, der er chefanalytiker i Nykredit.