Industrien lægger krisen bag sig

Optimismen blandt de danske industrivirksomheder er tilbage på samme niveau som i foråret 2007. Økonomerne har svært ved at få armene ned.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun én gang siden 2007 har optmismen blandt industrivirksomhederne været så høj, som den er nu.

Virksomhederne tror på bedre tider, og dermed stiger den såkaldte konjunkturindikator for industrien fra syv til 10 i oktober. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som er offentliggjort torsdag.

I Sydbank taler Peter Bojsen Jacobsen om julehumør hos industrien, og vurderer at det kan give forhåbninger om at »lysere skyer« er på vej ind over dansk økonomi.

Han hæfter sig dog ved, at det er ordrebeholdningen der løfter humøret hos virksomhederne , ikke den aktuelle produktion.

»Dagens tal peger dog ikke nødvendigvis i retning af, at den økonomiske vækst vil vise stærke tendenser her og nu. Industriens forventninger til den nuværende produktion er uændret, mens ordrebeholdningen tager noget af et kvantespring. Kvantespringet i industriens ordrebeholdning viser, at vækstudsigterne for dansk økonomi er positive, men at det først for alvor bliver lysere tider på den anden side af nytår,« skriver Sydbank i en kommentar til tallene.

Også i Nordea tror man på, at de gode positive forventninger vil materialisere sig i en reelt højere vækst.

»Det tyder på, at vi over de kommende måneder vil se en fremgang i industriproduktionen i takt med, at de stigende produktionsforventninger og den større ordrebeholdning bliver omsat til faktisk produktion,« skriver Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea i en kommentar.

En del af forklaringen kan være, at industrieksporten til Tyskland har klaret sig ganske fint over de seneste måneder, og at tysk økonomi generelt viser en stigende formkurve, skriver chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit, som mener, at det kan blive nøglen til et reelt opsving.

»Det er bestemt positivt, at erhvervslivet fortsat skruer lidt op for optimismen. Det skyldes, at det primært virksomhedernes investeringerne, der har potentialet til at kickstarte et nyt økonomisk opsving i dansk økonomi. Det er således også vores forventning, at dansk økonomi er i svag fremgang efter en meget svag start på året. En fremgang der ventes at tiltage, således at dansk økonomi i 2014 vil bevæge sig ind i noget, der minder om et egentligt økonomisk opsving,« skriver han i sin kommentar.