Industrien i Danmark vil have flere produktionsjob

Politikerne bør gennem digitalisering og teknologi sørge for flere produktionsjob over hele landet, lyder det.

Regeringen bør gøre det mere attraktivt at investere i blandt andet iværksættervirksomheder. Her ses de to unge iværkæsttere Christian Skovdal Andersen og Martin Larsen (tv), der har startet et mikrobryggeri, som de kalder Ølfabrikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen bør investere 1,2 milliarder kroner mere i teknisk forskning i 2017, prioritere penge til erhvervsuddannelserne og gøre det mere attraktivt at investere i blandt andet iværksættervirksomheder.

Sådan lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) og lønmodtagerorganisationen CO-Industri, som mandag kommer med et fælles udspil til at få flere produktionsjob i Danmark.

- I Dansk Metal har vi en ledighed på bare tre procent, og der er mange virksomheder, der oplever stor mangel på særlige grupper af faglærte. Samtidig sparer regeringen på erhvervsskolerne, siger formand i CO-industri Claus Jensen i en pressemeddelelse.

- Det hænger ikke sammen, og det er meget vigtigt, at vi styrker erhvervsuddannelserne og skaber flere praktikpladser, så manglen på faglært arbejdskraft ikke slår bunden ud af de danske industrivirksomheder.

Hos arbejdsgiverne i DI mener man, at stærke produktionsvirksomheder er en vigtig vej til at skabe vækst og arbejdspladser i hele landet.

- Hvis Danmark fortsat skal være et velstående og dynamisk samfund, skal vi også i fremtiden være et stærkt produktionsland. Hver gang danske industrivirksomheder skaber 100 job, giver det omkring 100 nye job i andre virksomheder og brancher over hele landet.

- Så det bør ligge helt i toppen på den politiske dagsorden at styrke produktionen i Danmark, lyder det fra administrerende direktør Karsten Dybvad.

Ifølge Claus Jensen er der et stort potentiale i ny teknologi i industrien. Men politikerne skal sørge for at uddanne faglærte i de nyeste teknologier, mener han.

- Derfor skal der afsættes en pulje på mindst 150 millioner kroner til nyt udstyr på erhvervsskolerne, lyder det.

Karsten Dybvad opfordrer politikerne til at gøre det mere attraktivt for danskerne at investere i de mindre virksomheder.

- Især iværksættere og andre mindre virksomheder kan have svært ved at tiltrække investeringer i ny digitalisering og ny teknologi, fordi de er for små til at kunne interessere de store pensionskasser eller tunge investorer i udlandet.

- Derfor er de mere afhængige af investeringer, som kommer direkte fra private danskere med opsparing, mener han.