IMF advarer mod global økonomisk stagnation

IMF nedjusterer igen sit vækstskøn og advarer mod stagnation i den globale økonomi.

Foto: KAREN BLEIER. The International Monetary Fund (IMF) building sign is viewed on April 5, 2016 in Washington, DC. This year's Spring Meetings events will take place in Washington, DC, April 12-17, 2016. Thousands of government officials, journalists, civil society organizations, and participants from the academia and private sectors, gather in Washington DC for the Spring Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group. / AFP PHOTO / Karen BLEIER
Læs mere
Fold sammen

Verdensøkonomien vil vokse beskedne 3,2 procent i år, forventer IMF, der dermed nedjusterer sin vækstforventning med 0,1 procentpoint i forhold til sin seneste prognose. IMF advarer samtidig mod økonomisk stagnation.

Det skriver Bloomberg.

IMF giver flere årsager til den skuffende udvikling i verdensøkonomien. Faldende råvarepriser rammer fortsat de eksporterende lande mens verdens største økonomi USA har skuffet på både eksport og investeringer. I Japan har en skatteforhøjelse samtidigt ramt det private forbrug.

IMF nedsætter ligeledes vækstprognose for 2017. Her forventes en global vækst på 3,5 procent mod tidligere 3,6 procent.

Situationen er alvorlig, vurderer cheføkonom i IMF Maurice Obstfeld. ”Væksten har været for lav for længe, og der er ikke længer plads til fejlskridt,” siger han.

Hvis kræver handling fra de nationale politkere, der skal anerkende risikoen i den globale økonomi og arbejde sammen for at styke tilliden til det opsving, der er i gang.

Forventlig nedjustering

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen mender ikke, at udmeldingen fra IMF er overraskende.

»Det er ikke en kæmpe nedjustering, men det er også vores vurdering at væksten har taget en drejning til det værre de seneste måneder. Først og fremmest skyldes nedjusteringen finansiel uro i første kvartal. Det påvirker Ikke nødvendigvis økonomien direkte, men uroen er med til at forsinke forbrug og investeringer,« vurderer Las Olsen.

»Samtidig betyder afstemningen i Storbritannien, at virksomheder udskyder investeringer. De venter til efter afstemningen, når de kender deres situation, før de tager stilling til, om de vil bygge ny fabrik,« siger han.

Gode tal fra Kina

Selvom den globale økonomi bevæger sig i sneglefart, har IMF opjusteret sin forventning til den kinesiske økonomi.

»De opjusterer forveningen i Kina en lille smule. Det der har trukket ned tidligere har været at boom'et i byggesektoren er gået i stå. Men nu er der tegn på, at det er ved at vende. Blandt andet er huspriserne på vej op, og der er blevet gjort meget for at få byggeriet i gang,« siger Las Olsen.

Det er positivt for den globale økonomi, da Kina er en vigtig aftager af varer. IMF opjusterede vækstskønnet for den kinesiske økonomi i 2016 fra 6,3 til 6,5 procent. I 2017 blev skønnet opjusteret fra 6,0 procent til 6,2 procent.