Ikke meget julestemning i Dankort-forbruget

Noget tyder på, at danskerne er blevet mere snusfornuftige, og forsat har stor fokus på gældsnedbringelse og opsparing.

Foto: Bax Lindhardt.
Læs mere
Fold sammen

Danskerne er ikke begyndt at bruge flere penge, hvis man kigger på Dankortomsætningen i November. Faktisk er det gået den modsatte vej, og det skuffer hos Nykredits chefanalytiker Tore Stramer.

Dankortforbruget steg i november til 26,8 mia. kr., en stigning på 4,1 pct. Korrigeres der for sæsonudsving er der dog tale om et fald på 0,5 pct. ifølge Nykredit.

- Der er således heller ikke noget, der tyder på, at danskerne har fået spenderbukserne på her op til jul - tværtimod. Det må siges at være en skuffelse. Potentialet for en fremgang i privatforbruget burde ellers være til stede som følge af lettelsen af skatten på arbejde, den rekordlave inflation, bedringen på boligmarkedet i visse dele af Danmark og de meget lave renteniveauer, skriver Nykredit og fortsætter:

- Det ser således ud til, at danskerne er blevet noget mere snusfornuftige, og forsat har stor fokus på gældsnedbringelse og opsparing.

Hos Nordea er cheføkonom Helge Pedersen helt uenig.

- Når der korrigeres for sæsonudsving og prisudviklingen på de varer, som vi ikke betaler for med Dankortet var stigningen på 3,5 pct. Selvom der er en tendens til, at danskerne bruger Dankortet mere og mere som betalingsmiddel - og at det derfor også er en strukturel forklaring på fremgangen - er dagens tal ikke desto mindre et signal om, at danskerne privatforbrug i november er kommet op i gear ovenpå en række svage måneder, skriver Nordea og fortsætter:

- Vi er fortsat af den holdning, at der ligger et stort forbrugspotentiale og gemmer sig under danskernes hovedpuder. Hvornår det bliver forløst er endnu usikkert, men en stabil vending på bolig- og arbejdsmarkedet ville være de største garanter herfor.

Nordea venter, at privatforbruget stiger med 0,5 pct. i år og med 1,2 pct. i 2014.

- Dankortomsætningen indikerer, at vi er på rette vej, skriver Nordea.

/ritzau/FINANS