Ideologisk kamp om 50-procentsregel

Den største knast i overenskomstforhandlingerne kan meget vel blive den regel, der forhindrer HKere i at tegne kollektiv overenskomst, hvis færre end halvdelen er organiseret

I 2008 blev der strejket for højere løn. Det scenarie er nærmest utænkeligt i kriseåret 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af at lønmodtagerne har skruet forventningerne ned i årets første overenskomstforhandlinger, lurer en alvorlig knast i baggrunden. Det drejer sig om HKernes såkaldte 50-procentsregel, og den kan af ideologiske årsager blive et alvorligt stridspunkt.

Fagbevægelsen har længe været trætte af 50-procentsreglen, der betyder, at HK ikke kan tegne en kollektiv overenskomst, hvis under 50 procent af de potentielle HK-medarbejdere på en arbejdsplads er organiseret i en fagforening. Arbejdsgiverne mener derimod, at reglen skal fastholdes.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen vurderer, at striden er mere principiel end egentlig skelsættende. Men derfor kan den godt blive årsag til en større strid.

"Anstødsstenen kan være HKs 50-procentsregel. Sidst var der opbakning i CO-Industri til at gøre det til at krav, men man bøjede af, da arbejdsgiverne sagde nej," siger han og tilføjer:

"Man kan godt forestille sig det samme forløb denne gang - med mindre at fagbevægelsen er så mobiliseret omkring at hjælpe HK, at man siger, at vi skal have en eller anden start på at afvikle den regel."

Flemming Ibsen minder om, at HK har sagt, at det er et ultimativt krav, og at det derfor er konfliktudløsende - men det sagde fagbevægelsen også sidst. På den anden side virker arbejdsgiverne lige så fastsatte på at opretholde reglen.

"De virker meget stålsatte og nærmest ideologiske i deres modstand mod at afvikle 50-procentsreglen. Hvis arbejdsgiverne virkelig vil fastholde deres nej, så skal de give Metal og ikke mindst 3F noget, for at få dem til at stemme ja," siger han og tilføjer:

"Det gjorde man sidst med social dumping som tema. Det kan man også køre videre med denne gang."

Alt i alt mener Flemming Ibsen dog, at knasterne er få, og at der er en vis sandsynlighed for, at overenskomstforhandlingerne er relativt hurtigt overstået. Den økonomiske afmatning gør, at parterne ikke umiddelbart har mulighed for at stille store krav.