Identitetstyve får frit spil af virksomheder

Stadig flere almindelige mennesker bliver ofre for identitetstyveri, fordi virksomhederne ikke er klar over, hvordan de skal beskytte deres kunders oplysninger.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Et cpr-nummer med tilhørende navn.

Meget mere skal der ikke til, før en tyv kan stjæle din identitet.
Ved at lave en adresseændring kan tyven komme i besiddelse af bankoplysninger, og så er der måske pludselig optaget et lån i dit navn.

Det lyder som et plot fra en amerikansk film, men faktisk er det ikke så fjernt fra den danske virkelighed.
Hos Datatilsynet har de ikke tal på omfanget, men stjålne identiteter er ikke et ukendt fænomen.

- Vi har kendskab til, at folk bliver udsat for forskellige former for identitetstyveri, siger kontorchef Lena Andersen.

Bekymrende stigning

Det er oftest på internettet, tyvene finder personlige oplysninger, der hjælper dem til at overtage en anden persons identitet og med et stigende antal huller i sikkerheden, er det en legeplads for de kriminelle.
Hos Datatilsynet er man bekymret over stigningen i brud på datasikkerheden.

- Det er efterhånden dagligt, vi hører om nye sager om den ene eller anden form for sikkerhedsbrist. Det er i hvert fald flere gange om ugen lige for tiden, at der er nye sager, vi er nødt til at tage fat på. Det er et fænomen, vi ser i stigende omfang, siger Lena Andersen.
Hun tror, stigningen af lækkede personoplysninger skyldes den øgede brug af elektronisk databehandling i samfundet.

Dårlige systemer

- Det er i sig selv en god og samfundsgavnlig ting, at man bruger ny teknologi til at gøre livet nemmere. Det, der ikke er godt, er, hvis løsningerne ikke er sikre. Der er desværre sager, hvor vi ser, at systemerne simpelthen ikke er lavet ordentligt, eller at der er fejl i programmerne. Det kan også være medarbejdere, der laver fejl og putter oplysninger ud på nettet. De optræder i forskellig form, men helt klart i stigende omfang« siger Lena Andersen.

Uvidenhed

Formand for Rådet for IT & Persondatasikkerhed fortæller om et dansk tilfælde for nylig, hvor en tyv bestilte syge-
sikringsbevis og pas til sin nystjålne identitet.

- Identitetstyveri sker også herhjemme. Det er meget sværere end i USA, men det sker helt sikkert, siger Ingrid Colding-Jørgensen, der er formand for rådet.
At teknologien har vundet frem i dagligdagen, er ikke den eneste årsag til den stigende lækage af personoplysninger.

Ifølge Ingrid Colding-Jørgensen er der ikke nok beskyttelse på området.
- Det er ikke nødvendigvis virksomhedens skyld. Det kan også være dem, der hoster hjemmesiden, der ikke er nok beskyttet,« siger hun og fortsætter:
- I mindre virksomheder tror jeg, at der er rigtig mange, der simpelthen ikke ved, hvad de har med at gøre, og hvad det er for nogle regler, de skal overholde. Eller også får de sig i hvert fald en overraskelse.

Utvivlsomt flere sager

Ifølge Lars Neupart, der er sikkerhedsekspert og ejer af it-sikkerhedsfirmaet Neupart, er vi i Danmark sluppet billigt, når det kommer til lækager.
- Omfanget af problermerne i Danmark har ikke været store. Det er selvfølgelig ubehageligt, når 16 eller 22 cpr-numre er blevet lækket, men i England for eksempel, gør man det jo med millioner ad gangen. Vi har ikke haft de store skandaler herhjemme, men der er mange små tilfælde.
Og sikkerhedseksperten er ikke i tvivl om, at listen med de mange små sager fortsat vil vokse. Han opfordrer derfor virksomhederne til at tage de nødvendige forholdsregler.

- Vi kommer utvivlsomt til at høre mere om den slags sager. Jeg tror, vi har været lidt heldige i Danmark indtil videre. Det er et komplekst område, så der er rigtig mange ting, der kan gå galt. Der er ikke noget, der hedder 100 procent sikkerhed, men hvis man har gjort alt, hvad man kan gøre, så er det nemmere at slippe godt fra, siger han.