I nat kom et tal fra den anden side af kloden, som kan få indflydelse på boligrenten: »Det er naturligvis ikke positivt«

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Boligpriserne er på himmelfart, og selvom vi nu i nere end et år har kæmpet mod covid-19, stiger priserne forsat. I nat skete der dog noget, som i værste fald kan presse renten på danske boliglån opad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-update. Her er et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder til dig, som ønsker at være velinformeret og opdateret.

Vi indleder med historien om danske Gomore:

Dansk de­le­biltje­ne­ste sæt­ter tur­bo på væk­sten og run­der en halv mil­li­ard i vær­di

Den danske delebiltjeneste Gomore trykker nu på speederen og henter 55 millioner kroner i en investeringsrunde, som medfører, at virksomheden runder en milepæl med en værdisætning, der for første gang krydser en halv milliard kroner og lander på godt 600 millioner kroner

Det skriver Børsen.

Selskabet, som tilbyder en platform til samkørsel, udlejning og leasing af biler, har fået de fleste af pengene fra den børsnoterede schweiziske forsikringsgigant Baloise, som  skyder 37,5 millioner kroner i Gomore. De resterende 17,5 millioner kroner kommer fra virksomhedens eksisterende aktionærer, der blandt andre tæller Just Eat-grundlægger Jesper Buch og Flying Tiger-stifter Lennart Lajboschitz.

It-selskab fik en million kroner i lønkompensation – dagen efter fortsatte arbejdet

Midt i optakten til sin børsnotering sendte it-selskabet Valuer sidste forår 24 medarbejdere hjem med en lønkompensation på lige knap en million kroner fra staten. Allerede dagen efter genoptog flere af de hjemsendte arbejdet.

Det skriver Finans, som har fået indsigt i Erhvervsstyrelsens udbetalingsbrev samt en stribe hjemsendelseskontrakter og e-mail-korrespondancer.

Tidligere medarbejdere hævder ifølge Finans, at de trods hjælpepakken fik besked på at fortsætte arbejdet hjemmefra, og at manøvren var en måde til at føre penge ind i den pressede forretning midt i optakten til en børsnotering. Valuers ledelse siger til erhvervsmediet, at selskabet udnyttede sin ret til at tilbagekalde ansatte og frivilligt har tilbagebetalt 40 procent af kompensationen.

»Det er foregået helt efter reglerne. Pengene er tilbagebetalt i begyndelsen af året,« skriver bestyrelsesformand Finn Peder Hove til Finans og understreger, at Valuer ikke er blevet forelagt de interne e-mail og derfor ikke kan bekræfte ægtheden.

I nat kom et tal fra den anden side af kloden, som kan få indflydelse på boligrenten

Boligpriserne er på himmelfart herhjemme, og selvom vi nu i over et år har kæmpet mod covid-19, stiger priserne forsat. Men i nat dukkede et tegn op, som i værste fald kan presse renten på danske boliglån opad.

For første gang i tre år har japanske investorer reduceret deres beholdning af danske realkreditobligationer to måneder i træk. Det skriver Finans.

»Der er altså ikke tale om, at japanske investorer er på vej mod nødudgangen, når man ser på de tal, som vi fik i nat, men det er naturligvis ikke positivt. Fortsætter udviklingen, uden at andre investorer tager handsken op, vil det før eller siden sætte sig i højere renter til danske boligejere,« skriver Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, i en kommentar.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1: Ny analyse: Sådan ser den typiske sommerhuskøber ud – før og under coronakrisen

En analyse ser nærmere på, hvilke befolkningsgrupper der har investeret i sommerhuse under coronakrisen, og om der er mønstre i efterspørgslen, der bør give anledning til bekymring i lyset af de voldsomme prisstigninger.

Læs mere af Berlingskes Louise Kastberg her.

2: Færre konkurser og tabte job: »Vi er indtil videre sluppet ekstremt billigt gennem coronakrisen«

Trods coronakrisens hærgen falder antallet af konkurser for anden måned i træk. På den front er vi foreløbig sluppet meget billigt, mener cheføkonom.

Det skriver Berlingskes Søren Martin Olsen mere om her.

3: Forsamlingsforbuddet er en stopklods for fester og konferencer – »flere af os risikerer at dø lige om lidt«

Flere hoteller og restauranter lever af konferencer, kurser og store arrangementer, hvilket forsamlingsforbuddet på fem lige nu sætter en stopper for. Horesta håber på en plan for, hvordan forbuddet vil udvikle sig.

Læs historien af Laura Nørkjær Seligmann her.

4: Rejseselskab står med kæmperegning efter fejlbehæftet rådgivning: »Der føler man sig godt og grundigt snydt«

Alexander Søderberg, direktør i rejseselskabet USA Tours, er en af de mange rejseselskabsejere, der nu skal tilbagebetale for meget modtaget statsstøtte efter en fejlagtig rådgivning fra Rejsegarantifonden. Og problemet er ikke blot, at selskabet ikke længere har pengene.

Det skriver Emil Bo Rask mere om her.

5: Drop jammer og luksusbrok og elsk coronapasset – det er adgangsbilletten til frihed

Nok er nok, vi orker ikke at høre på flere restauratører, frisører og kørelærere, der er for fintfølende til at bede kunderne vise coronapas. Det gnidningsfri samfund findes ikke.

Læs kommentaren af Berlingskes Birgitte Erhardtsen.