I Europa intensiveres snakken om rationering og strømsvigt – priser på gas og el banker i vejret

De forkerte vejrforhold og Ruslands gasklemme har skubbet Europa ud i en energikrise, mange næppe forestillede sig mulig, indtil den kom. For de rekordhøje priser er langtfra overstået, ligesom snakken om rationering på el, vand og varme frem mod den kommende vinter heller ikke forsvinder foreløbig.

I hele Europa kæmpes der med svindende energiproduktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De europæiske gaspriser har ikke været så høje, siden rekorden blev slået i marts.

Tørke samt for lidt vind og vand puster nu for alvor til gløderne i den europæiske energikrise. Vindmøllerne producerer for lidt strøm. Det samme gør vand- og atomkraftværkerne.

Og for at få strømproduktionen op på de nødvendige niveauer kigges der så mod naturgassen. Den gas, som russiske præsident Putin ifølge analytikere og eksperter bruger til at lege kispus med hele Europa i en gennemskuelig, men meget effektiv, økonomisk krig.

Efter at have toppet i marts var prisen på gas faktisk stort set i konstant fald indtil omkring 8. juni. Siden da er prisen steget 150 procent og ligger nu igen – ligesom i marts – på over 200 euro pr. megawatt-time.

Siden sidste sommer er gasprisen i Europa steget med over 350 procent.

Norske begrænsninger og franske rekorder

Energikrisen er som sagt bred.

I det sydlige Norge er elprisen voldsomt høj. På grund af tørke har lave vandstande i vandkraftværkerne i Sydnorge hele sommeren presset elproduktionen.

Og for nylig har den norske olie- og energiminister, Terje Aasland, fra Arbeiderpartiet givet udtryk for, at strømrationering og eksportbegrænsninger kan blive en realitet.

Begrænses eksporten, vil det ramme Danmark i form af højere elpriser herhjemme, sagde Marie Münster, der er professor i analyse af energisystemer på Danmarks Tekniske Universitet, til Berlingske.

Fredag står den vejledende danske elpris ifølge Nordpool Børsen til at runde 3.200 kroner for en megawatt-time strøm.

Frankrig, hvor atomkraftværker er taget ud af drift på grund af blandt andet vedligehold, er i år blevet netimportør af strøm, selvom landet normalt er det modsatte.

I landet er prisen på energikontrakter i 2023 steget til over 600 euro pr. megawatt-time for første gang nogensinde – svarende til over 4.400 kroner – skriver Bloomberg.

Strømsvigt »kan undgås«

Samtidig med at energikrisen presser hele den europæiske økonomi, forsøger landene at fylde gaslagrene op forud for vinteren. I Tyskland har forsøget på netop det. allerede medført rationering på varmt vand og gadebelysning.

Og i øjeblikket løber der kun omkring 20 procent af den fulde gaskapacitet fra Rusland til Europa via Nord Stream 1-rørledningen.

Annegret Groebel, der er formand i Rådet for europæiske energimyndigheder, siger til Bloomberg, at strømsvigt »kan undgås«, men at det afhænger af, hvordan landene forbereder sig på vinteren.

Det handler blandt andet om noget så basalt som at spare på strøm og gas. For nylig blev EU-landene enige om at spare på det europæiske gasforbrug med 15 procent frem til marts næste år.