I denne Frederiksberg-kælder tjenes der ni milliarder om året

Han er næsten alene om at tjene ni mia. kr. En advokat på Frederiksberg bestyrer en omfattende gruppe af udenlandske koncerners holdingselskaber – en forretning, der ifølge ham selv er ved at forsvinde.

Det er ikke lige til at se, at der i kælderen her på Alhambravej på Frederiksberg ligger en virksomhed med aktiver for 42 milliarder. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Han står i spidsen for 29 danske selskaber, der med få ansatte samlet tjener ni mia. kr. om året. Fra en kælder på Frederiksberg styrer advokat Lars Phillip Comerford en stribe udenlandske koncerners danske holdingselskaber. Hvorfor de er registreret i Danmark, og hvordan de tjener penge, holder advokaten for sig selv.

»Den, der lever stille, lever godt. Jo mere blæst der kommer om det, jo større er sandsynligheden for, at den sidste rest af det her forsvinder,« siger Lars Phillip Comerford om, hvorfor han ikke ønsker at fortælle ret meget om de mange selskaber, han står i spidsen for.

Han siger, at de mange selskaber er et levn fra dengang, hvor det var tiltrækkende at placere holdingselskaber i Danmark.

Mange af selskaberne blev oprettet omkring årtusindskiftet, hvor Danmark havde attraktive skatteregler for uden-landskejede holdingselskaber. Siden er det blevet mindre fordelagtigt, men alligevel driver han næsten ene mand de 29 selskaber, der samlet har aktiver for over 42 mia. kr.

Det mest kendte i hans portefølje er det amerikanske olieselskab Chevrons danske selskab. Her ligger den lukrative aktiepost i DUC, der står for hovedparten af olieudvindingen i den danske del af Nordsøen.

Firmaer med begrænset aktivitet

Men de fleste andre selskaber har sandsynligvis meget begrænsede aktiviteter i Danmark. Lars Phillip Comerford har blandt direktørposter i to selskaber med navnene CC Indonesia 1 og CC Indonesia 2. I den seneste regnskabsperiode havde de to et overskud efter skat på tilsammen næsten fem mia. kr. Hvordan og hvor de penge bliver tjent, ønsker Comerford ikke at uddybe. Regnskaberne indeholder en kort formulering om, at formålet med virksomhederne er at låne penge til andre dele af CC Indonesia.

Samme formulering bliver brugt i en række af de andre selskaber, hvor han er registreret som direktør.

»Nogle af dem tjener penge i Danmark, og nogle af dem gør ikke. Det interessante er at få store virksomheder til at etablere sig i Danmark. Jeg hjælper med at få dem ind i første omgang. Nogle gange går de for sig selv, og nogle gange ønsker de ikke selv at have direktører ansat,« siger Lars Phillip Comerford.

Lars Phillip Comerford, der som advokat i 1995 fik møderet for Højesteret, sælger sine ydelser gennem selskabet Alhambra Trust Services på Frederiksberg. Her fremgår det, at virksomheden under stor diskretion er specialiseret i at rådgive udenlandske virksomheder.

Hans selskab tilbyder at registrere nye selskaber, at finde direktører i Danmark og finde en adresse til at indregistrere selskaberne. Af salgsmaterialet på hjemmesiden fremgår det, at Danmark er et af de mest attraktive lande at oprette holdingselskaber i. Men det nedtoner Lars Phillip Comerford over for Berlingske.

»Nu flytter de til Holland. Det, vi har, er noget, som man ikke bare kan slukke og lukke for, men der er slet ikke de samme muligheder længere, og det er en hensygnende forretning,« siger advokaten.

Hjælp til etablering

Lars Phillip Comerford siger, at de fleste nye kunder, som henvender sig fra udlandet, har planer om at etablere sig i Danmark, og ikke bare vil oprette et holdingselskab.

»Mange af dem ønsker at etablere sig i Danmark, og vi prøver at hjælpe dem med det,« siger Lars Phillip Comerford.

Fra 1999 og frem til begyndelsen af 2001 havde Danmark skatteregler, der betød, at flere udenlandske selskaber flyttede deres holdingselskaber til landet. Efter at flere kapitalfonde fra 2005 købte større danske virksomheder, blev reglerne yderligere strammet.

Karina Hejlesen Jensen, partner og skatteekspert hos PWC, mener ikke, at udenlandske selskaber vil vælge at placere holdingselskaber i Danmark, før en række retstvister fra dengang er afgjort.

»Det er ikke længere attraktivt for udenlandske selskaber at oprette danske holdingselskaber. Der er flere sager, hvor skattemyndighederne kigger på, om selskaberne sender pengene videre til den retmæssige ejer. Det er vigtig at få det afklaret,« siger hun. Dansk Chevron er det største selskab, hvor Lars Phillip Comerford har en direktørpost. Selskabet med aktierne i DUC har en egenkapital på 6,9 mia. kr. De tre selskaber CDC, CDFC og CDHC har hver en egenkapital på omkring seks mia. kr. De 29 selskaber har næsten alle den samme adresse på Østerbro i et af kontortårnene i Danmarks nationalstadion i Parken.

Lars Phillip Comerford har også advokatselskabet Alhambra Advokaterne, der er specialiseret i fast ejendom, forsikring og russiske og ukrainske retsforhold.

Derudover er Lars Phillip Comerford også seniorpartner med selskabet EMG Group. Selskabets formål er at yde finansielle ydelser og hjælpe virksomheder fra de tidligere sovjetrepublikker i at komme ind på det vesteuropæiske marked.