I dag skal Novo til afgørende eksamen: Teksten på en indlægsseddel kan sende aktien i vejret

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Linda Kastrup

Godmorgen,

Velkommen til morgenoverblikket over dagens erhvervsnyheder. Vi starter med Novo Nordisk, som har en vigtig dag i USA forude.

1
Novo Nordisk til eksamen

I aften dansk tid holder en række læger og eksperter i den amerikanske lægemiddelforvaltning, FDA, et møde, som kan afgøre fremtiden for Novo Nordisk på det amerikanske marked. Det helt store væksthåb Semaglutid skal have sin endelige godkendelse. Og den skal de nok få. For et par måneder siden indstillede 16 eksperter til FDA, at diabetes-midlet skal godkendes, men ingen eksperter mente, at det skal afvises.

Alligevel kan det blive en neglebidende aften for Novo-aktionærerne. For det bliver afgørende, hvad FDA mener, at der skal stå på produktets indlægsseddel. En god tekst uden de store advarsler, kan sende aktien i vejret.

»Jo mere lovprisende og jo mindre snærende, jo større vil glæden være og blive for investorerne og vice versa,« siger Nordnets investeringsøkonom Per Hansen.

Skulle det mod forventning ende med, at panelet afviser Semaglutid, kan det blive en katastrofe for Novo-aktien.

»Så er et kursfald på 25 pct. ikke være urealistisk. Det er dog meget lidt sandsynligt,« siger Per Hansen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Trygs køb af Alka udløser frygt for prisstigninger

Priserne stiger ikke! Der kommer ikke nogen fyringsrunde! Trygs topchef, Morten Hübbe, kom med et par bemærkelsesværdige garantier, da Trygs køb af Alka Forsikring til 8,2 milliarder blev offentliggjort i går.

For hvordan skal Tryg tjene penge på det dyre opkøb, hvis ikke der skal hentes gevinster på medarbejderfronten eller Alkas priser skal sættes i vejret?

Både en analytiker fra Sydbank og Forbrugerrådet Tænk vurderer, at kunderne hos Alka snart skal vænne sig til det nye priser.

»Man skal som kunde i Alka nok forvente, at priserne vil begynde at stige. Det skyldes, at Trygs afkastkrav er noget højere end Alkas,« siger Mikkel Emil Jensen, analytiker hos Sydbank.

Læs hele historien hos Berlingske Business.

Business anbefaler

3
Hektisk kamp for at undgå EUs skattelyliste

Efter flere års tilløb ventes EU i dag at vedtage en ny sortliste over lande og oversøiske territorier uden for EU, der fungerer som skattely. Op til det sidste har der været intens kamp for at undgå at komme på listen, hvilket kan komme til at betyde, at adgangen til EU-midler begrænses.

For en måned siden blev 53 lande og oversøiske territorier - såsom Bermuda, Cayman Islands og Grenada- skriftligt advaret af EU om, at de ville komme på sortlisten 5. december, hvis de ikke kunne dokumentere, at de overholder de fastsatte kriterier om gennemsigtighed og fair beskatning. I dag forventes, at listen skal skæres ned til omtrent 20 lande.

Du kan læse mere her, hvor du kan også se et kort over de lande, der kan komme under pres af den nye sortliste.

4
Verdens største Starbucks åbner i Kina (som snart bliver det vigtigste marked)

I løbet af et årti vil Kina overhale USA, som det vigtigste marked for Starbucks, forventer den store kaffekæde. Og i dag åbner Starbucks så deres største café nogensinde i Shanghai. Den vil være på størrelse med en halv fodboldbane, skriver Bloomberg.

Kineserne skal kickstarte væksten i Starbucks, som de seneste år har stået lidt i stampe. Salgsvæksten vokser blot 2 pct. globalt, mens den i Kina vokser med 8 pct.

Den enorme café er et såkalt Roastery, hvor Starbucks selv rister kaffen, som tilgengæld koster mere end på øvrige Starbucks-cafeer. Sådanne cafeer vil kæden også åbne i New York, Tokyo og Milano i et forsøg på at brande sig som et mere eksklusivt varemærke.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har her udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • På nøgletalsfronten er det ”store PMI” dag. Tal fra Italien, Frankrig, Tyskland, Storbritannien og USA vil vise, at virksomhederne fortsat har en god tro på at det gode momentum er intakt både i Europa og USA.
  • Dagens store selskabsmæssige begivenhed er FDA afgørelse af skæbnen for Novo Nordisk produktet Semaglutide. Det vil være en gedigen overraskelse og give store kursfald, hvis FDA ikke følger eksperternes 16-0 indstilling fra oktober. Kursfald på 25 % ved et ”nej” vil ikke være urealistisk. Det er dog meget usandsynligt, at det sker. Selv om aktien er steget meget i år, burde der være plads til en positiv reaktion efter meddelelsen.
  • I går faldt Vestas yderligere med 4 % på frygt for konsekvenserne af den amerikanske skattereform. Imens lukkede den eneste større udenlandske short sælger, Marshall Wace yderligere ned for short salg. Kommer der nyt om den amerikanske skattereform og er investorerne ved at have indregnet de potentielle negative konsekvenser af den kommende amerikanske regulering.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med stærkt divergerende udsving tirsdag morgen.

  • Nikkei 225: -0,2 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,3 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,1 pct.

  • Sydkoreas Kospi: +0,3 pct.