I dag lancerer Uber-chauffører ny tjeneste: »Når du bestiller en Uber, så er det en Uber, du får«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Asger Ladefoged.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

I dag skal du høre om, at banker i mange tilfælde plejer egne interesser, når det gælder rådgivning om investeringsforeninger. Og så har pensionskæmperne set sig lune på ejendomsinvesteringer i provinsen.

Men først til en opsigtsvækkende historie om et comeback for mange af landets Uber-chauffører.

1
Uber-chauffører præsenterer ny kørselstjeneste

For knap en måned siden måtte Uber dreje nøglen om og indstille al kørsel i Danmark. Men allerede dengang oplyste kørselstjenesten til Berlingske, at mere end 500 Uber-chauførrer stod klar til at forsætte med at transportere passagerer rundt ved hjælp af en ny app.

Den tjeneste bliver præsenteret mandag.

Uber-chaufførernes talsmand Per Jakobsen har tidligere kaldt det nye projekt for »relationskørsel«. Det fungerer ved, at der skal skabes en relation til passagererne. Derved mener Uber-chaufførerne ikke, at kørselsformen kan betegnes som taxikørsel.

Per Jakobsen oplyser til Ritzau, at kørselstjenesten, der bliver præsenteret på et pressemøde kl. 11.30, vil fungere gennem den oprindelige internationale app, som brugerne muligvis skal have opdateret.

»Når du bestiller en Uber, så er det en Uber, du får,« siger han.

Ubers talsmand i Danmark i selskabets tid i Danmark, Kristian Agerbo, afviser dog over for Ritzau at kende til det nye projekt. Det står derfor ikke klart, om det er Uber, der gør comeback under nye forhold, eller om der er tale om en ny tjeneste.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Bankers råd om investering koster kunderne dyrt

Det kan blive en dyr affære, hvis du stoler blindt på din bank. Ny forskning viser, at danskere i forbindelse med bankskifte i stor stil omlægger investeringsforeninger til den nye bank. Det sker, selv om de hverken får et billigere eller bedre produkt.

»Rådgivningen i banken skal helst altid være i kundens bedste interesse. Det tror jeg også, at den i langt de fleste tilfælde er. Nu har vi så fundet et sted af stor betydning for bankerne, der tjener mange penge på investeringsforeninger, og hvor det er svært at se, at det er til kundens bedste interesse,« siger professor i finansiering Jesper Rangvid, der er en af CBS-professorerne bag projektet.

Du kan læse mere i Berlingske.

3
Fyret Vestas-chef fik 40 mio. i hemmeligt forlig

Det skabte stor røre, da Vestas' tidligere finansdirektør Henrik Nørremark blev fyret for fem år siden og fik frataget sin fratrædelsespakke. Siden blev Nørremark meldt til Bagmandspolitiet, men nu viser det sig, at han fik 40 mio. kroner ud af hidtil hemmeligholdt forlig med sin tidligere arbejdsgiver.

Det skriver Børsen, som er i besiddelse af dokumenter i sagen.

Oprindeligt havde Nørremark stævnet Vestas for uberettiget bortvisning og 8,5 mio. kroner i manglende løn, men dagen før sagen mellem ham og Vestas i februar 2016 skulle have været for retten, indgik parterne et forlig.

Business-redaktionen anbefaler

- Banker vil erstatte NemID-pap med app
- Virksomheder gør klar til ny jagt på faglærte og akademikere
- Lobbyister tager fat på en gylden uge

4
Pensionsselskaber kaster milliarder i provinsen

Gennem en længere periode har danske pensionsselskaber stort set kun investeret i ejendomme i København og Aarhus. Men de lugter nu så gode investeringsmuligheder, at de står klar med flere mia. kroner til boligprojekter i byer som Horsens, Silkeborg, Aalborg, Odense og Hillerød, skriver Finans.

»Når vi ser på muligheden for at skabe et fornuftigt afkast på boliginvesteringer, er mange provinsbyer i dag mere attraktive end København og Aarhus, hvor vi mener, at priserne er kommet ret højt op,« siger PFAs ejendomsdirektør, Michael Bruhn.

Alene det seneste år har pensionskæmperne ifølge Finans' rundringning afsat mere end 5 mia. kroner til boligbyggeri i provinsen.

5
Hedt på jobmarkedet efter sommer

Hvis ikke det bliver en varm og solrig sommer, kan vi da trøste os med, udsigterne er gode herefter. I en undersøgelse blandt 1.881 ledere svarer op mod halvdelen, at de i løbet af andet halvår vil ansætte nye medarbejdere.

Og hvor er jobmulighederne så de bedste? 36 pct. af lederne forventer, at de vil ansætte flere faglærte. På andenpladsen kommer personer med videregående uddannelse.

»Virksomhederne er i færd med at ansætte flere, og det skyldes, at lederne tror på fremtiden. Det er ret markant,« siger formand for Lederne, Svend Askær, til Berlingske.

Læs mere om ledernes forventninger her.

Det sker i dag

  • Den europæiske rejsekoncern TUI præsenterer kl. 08 regnskab for andet kvartal.
  • Kl. 09 kommer der BNP-tal fra Danmarks Statistik for første kvartal.
  • Uber-chauffører præsenterer ny kørselstjeneste kl. 11.30.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder uden for Tokyo ligger lunt i svinget mandag morgen, skriver Ritzau Finans. Dermed lader investorerne sig ikke for alvor mærke af hverken truslerne fra det globale IT-hacking-angreb, der har låst mere end 200.000 computere i over 150 lande, en nordkoreansk missiltest eller svage amerikanske data.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,1 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: +0,5 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: +0,1-0,2 pct.