I dag kl. 9.30 falder en dom, der afgør TV 2s fremtid

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

TV2 på Teglholmen i Københavns Sydhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen

Velkommen til en torsdag i en regnskabstung uge. Dagens morgenpost vil i dag dykke ned i danske pensionkassers brug af skattely, en byggekonge i hård kamp med Nordea og ikke mindst en helt historisk dom for TV 2, der falder her til formiddag.

1
Professor: Dom kan sende TV 2 et skridt nærmere afgrunden

Der er tale om lidt af en neglebider og en udsendelse forbudt for børn, når EU-domstolen i dag læser en dom op, der er fuldstændig afgørende for TV 2s fremtid.

Et salg af TV2 kan være tæt på, og flere potentielle bydere har meldt deres interesse (heriblandt denne skribents arbejdsplads, Berlingske Media). I dag kl. 9.30 i Luxembourg kan det salg blive utrolig kompliceret og i værste fald kan det være et skridt mod konkurs.

Gyseren i Luxembourg handler om, hvorvidt TV 2 har modtaget ulovlig statsstøtte siden 1986, og samtidig om størrelsen på denne muligvis ulovlige støtte. I 2015 erklærede EU-retten, at den danske stats finansiering af TV 2 var ulovlig støtte. Afgørelsen blev appelleret, og nu er det så dommens time ved EU-domstolen.

Hvis TV 2 taber, kan TV-stationen blive tvunget til at betale de i omegnen af seks milliarder kroner tilbage, som staten har betalt siden TV-stationens fødsel. Oven i det kan komme renter, som også befinder sig i milliardklassen. Og sådan en regning kan potentielt være altødelæggende for TV 2, vurderer Frands Mortensen, der er professor ved Aarhus Universitet og har forsket i blandt andet statsstøtte til medier.    

HER KAN DU LÆSE OM DOMMEN, DER FALDT TORSDAG FORMIDDAG:

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danske pensionsformuer yngler i skattely

Fjerne øgrupper som Bermuda og Caymanøerne har været massivt i fokus de seneste dage, hvor lækagen ParadisePapers har afdækket, hvordan selskaber som Nike, Facebook og Apple benytter disse steder til at undgå skat.

Men de fleste helt almindelige danskere har også penge på de omstridte øer, skriver Politiken torsdag. Hovedparten af pensionsselskaberne investerer nemlig kundernes opsparinger der uden at give mulighed for at fravælge det.

I en rundspørge foretaget af Politiken svarer 16 ud af 17 pensionsselskaber, at de har penge investeret i et eller flere af de områder, der oftest bruges som skattely. 14 af de 16 selskaber giver ikke mulighed for at fravælge de investeringer.

Business.dk anbefaler:

God for 165 milliarder kroner: Fra fattig fransk træhandler til modemilliardær

Pengene fosser ud af kassen hos presset auktionshus: »Man kan ikke være andet end nervøs«

»Vi vil ikke tage den dinosaurrolle på os, som andre gerne vil give os«

3
Byggekonge i infight med Nordea

I 2015 lagde Nordea hårdt pres på ejeren af ejendomskoncernen Holberg Fenger Invest, for at han skulle sælge til livsværk til rigmanden Fritz Schur. Men Flemming Fenger nægtede at sælge, selv om det kunne betyde konkurs.

Flemming Fenger havde været kunde hos storbanken i en menneskealder, men han kom på kant med Nordea i 2012, da banken beskyldte ham for at have overskredet finansieringsrammen i forbindelse med byggeri af et stort butikscenter ved Vanløse Station. Læs mere om den usædvanlige strid lige her på Belingske Business.

4
Tivoli åbner for største satsning nogensinde

Tivoli kunne onsdag præsentere og vise rundt i havens til dato største satsning. Tivoli Hjørnet er nemlig forlystelsesparkens hidtil største investering, og prisen lyder på et ukendt, trecifret millionbeløb, fortæller Tivolis administrerende direktør, Lars Liebst.

Direktøren anerkender, at der er tale om »mange penge«, men forventer samtidig at den nye bygning, som blandt andet byder på en række madsteder, vil bidrage til Tivolis strategi om at blive en helårsforretning, der er mindre afhængig af, om solen skinner.

Den store bygning, som har været på tegnebrættet i 14 år, byder blandt andet på en »food hall« på første sal med en række madsteder, en udvidelse af Nimb Hotel og en Sticks’n’Sushi-restaurant på toppen af bygningen.

Madmarkedet åbner allerede i morgen, fredag.

Det holder aktieeksperten øje med torsdag:

Torsdagen bliver på samme måde som onsdagen præget af mange danske kvartalsregnskaber. Derfor er det også 3 danske selskaber som investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen holder øje med torsdag morgen:

  • Som forventet fastholdt Genmab sine forventninger til helåret om en omsætning på 1100-1300 mio. kr. Aktien er faldet med 14 % siden salgstallene fra Johnson & Johnson (som især berører Genmabs Darzalex salg) kom ud. Var regnskabet godt nok til at undgå en yderligere rutschetur?
  • Vestas investorerne vil ikke kun spejde efter om omsætningen for 2017 fortsat forventes at være i niveauet 10 mia. EUR med en tilhørende EBIT margin på 12-14 % for året (med mulighed for upside isoleret set i 3. kvartal), men også spejde efter eventuelle kommentarer om aktivitetsniveauet fremadrettet i relation til den amerikanske skattereform.
  • FLSchmidt forventes at ramme en omsætning på 4,8 mia. i 3. kvartal. FL Schmidts egen helårsguidance lyder på en omsætning på 17-19 mia. med en EBITA margin på 7-9 %

Det sker i dag

07:30 Adidas med regnskab
08:00 Nets med regnskab for tredje kvartal
08:00 Nyregistrerede biler i oktober
08:00 Tal på handels- og betalingsbalancen
08:30 Vestas kommer med regnskab
08:30 William Demant med regnskab
09.30: EU-domstol med afgørelse i TV2-sag
12:00 FLS med regnskab

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder ligger generelt med fremgang torsdag morgen og følger dermed de amerikanske børser mod tinderne.

Nikkei 225 +0,6
Topix +0,4
Hongkongs Hang Seng +0,6
China Shanghai Composite +0,03
China CSI 300 +0,05
Taiwan Taiex -0,7
Sydkoreas Kospi -0,3
Indiens BSE Sensex +0,4
Singapores STI +0,05
Sydney ASX 200 +0,6