Hvorfor falder olieprisen?

Olieprisen er faldet næsten uafbrudt i halvandet år. 117 forskellige faktorer spiller ind på denne deroute, men nogle stikker mere ud end andre. Berlingske har kigget på fem vigtige.

Foto: BP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dollaren

Der er ikke en plet på jordkloden, som ikke på en eller anden måde påvirkes af olieprisen, og som en sand global vare, så handles olie også i verdens eneste globale valuta: Dollar. Den amerikanske møntfod er steget meget, og det har presset olieprisen ned. For olien bliver ikke nødvendigvis mere værd, bare fordi dollaren gør det, og når dollaren stiger voldsomt, skal olien – alt andet lige – falde for at holde sin værdi i yen, euro og kroner. Et eksempel er, at olieprisen er faldet 71 pct. i dollar, men kun 64 pct. i kroner gennem de seneste 18 måneder.

Kina

I de år, hvor krisen i den amerikanske økonomi smeltede sammen med gældskrisen i den europæiske økonomi, trivedes olieprisen på et ganske højt niveau. Den skrantende økonomi i USA og Europa burde ellers have presset olien ned, men Kina holdt som det økonomiske lokomotiv den gående. Nu er det Kina, der er problemet. Riget i midten kan slet ikke levere de vækstrater, der hidtil har kendetegnet landet, og det giver en lavere efterspørgsel på olie, hvilket presser priserne ned.

OPEC

Sammenslutningen af olieproducerende lande (OPEC) fremstår mere og mere dysfunktionelt. Tidligere har gruppen af lande holdt hånden under olieprisen ved at regulere deres helt enorme, kollektive olieproduktion, men OPEC med Saudi-Arabien i spidsen har ikke kunnet enes om skære i produktionen på det seneste. Iagttagere vurderer, at OPEC med sin strategi ønsker at forsvare sin position på markedet ved at presse lande, hvor olieproduktion er dyrere, ud i at lukke aktiviteter.

Skifer

I USA kommer man til at tale om et før og efter skifergas og skiferolie. Takket være de nye reserver steg produktionen af olie fra USA så voldsomt fra omkring år 2010, at det skabte en ny udbudssituation, hvor verden ganske enkelt er ved at flyde over i det sorte guld. I takt med olieprisens dyk har flere spået, at smertegrænsen for den relativt dyrere skiferolieproduktion nu var nået, men den amerikanske »game changer« har vist sig mere modstandsdygtig end som så.

Iran

Iran er på vej tilbage på oliemarkedet. Efter at være udelukket i flere år på grund af sine atomambitioner, forventes Iran at komme ind på oliemarkedet igen i begyndelsen af 2016. BBC skrev mandag, at det kunne blive så tidligst som sidst i januar, men det er endnu ikke bekræftet. Iran har verdens fjerdestørste oliereserver, der er omtrent fem gange så store som USAs, så det er bestemt ikke nogen ubetydelig spiller, der genindtræder på markedet. Spørgsmålet er så, hvor meget olie Iran vil hente op, når salgsprisen er så lav, som den er.