Hvidvask udløser millionbøder

De to første danske virksomheder er blevet idømt hårde domme for ikke effektivt at forhindre hvidvask af penge. Flere sager er på vej

To danske finansielle virksomheder har som de første modtaget millionbøder for ikke at beskytte sig imod hvidvask af penge fra kriminalitet og finansiering af terrorisme. Den seneste dom faldt i begyndelsen af marts i Østre Landsret, hvor forbrugsforeningskortet VEKO (Vesterbro Kortet) fik skærpet sin dom fra byretten og blev idømt en bøde på 2, 5 mio. kroner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To danske virksomheder er som de første blevet dømt for ikke at beskytte sig imod hvidvask af penge fra kriminalitet og finansiering af terrorisme.

Forbrugsforeningskortet VEKO har tidligere på måneden fået skærpet en straf fra byretten og blev idømt en bøde på 2,5 mio. kroner i Østre Landsret. I november sidste år modtog vekselkontoret Raman Exchange & Travel den første dom af denne type, da ejeren på grund af manglende overvågning havde udbetalt penge fra kædesvigskriminalitet.

»De her domme viser med al tydelighed, at domstolene er villige til at idømme hårde straffe, hvis en virksomhed ikke arbejder effektivt for at beskytte sin forretning mod terrorfinansiering og hvidvask af penge – og i den forbindelse overvåger kunderne og underretter Bagmandspolitiet om mistænkelige forhold,« siger vicestatsadvokat Per Fiig fra Bagmandspolitiet med det officielle navn Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

I Østre Landsret lagde dommeren vægt på, at sanktionerne for overtrædelse af hvidvasklovgivningen bør være »effektive og have afskrækkende effekt«.

I alt omkring 9.300 danske virksomheder som banker, vekselkontorer, revisorer og advokater skal overvåge deres kunder og indberette, hvis de ser noget mistænkeligt. Det førte sidste år til, at Bagmandspolitiet fik tip om hvidvask af otte mia. kroner i Danmark. Der er altså store beløb i spil, og myndighederne har nu strammet op for at forhindre hvidvask af penge fra kriminalitet.

»Vi vil allerhelst have, at de finansielle virksomheder indgår i et samarbejde med myndighederne om at indberette mistænkelige transaktioner for at forhindre hvidvask – altså følger vores vejledninger. Men hvis det ikke hjælper at række hånden ud, har vi nu i nogle tilfælde brugt pisken. Det har ført til de første domme i denne type sager,« siger Michael Landberg, chefkonsulent i Finanstilsynet.

Bagmandspolitiet undersøger i øjeblikket flere sager om manglende overvågning af kunder og mulig hvidvask. Samtidig er et nyt EU hvidvask-direktiv undervejs. Det er forventningen, at direktivet kan føre til endnu hårdere straffe for overtrædelser af hvidvask­lovgivningen, når det om få år implementeres i Danmark.