Hvert tredje af statens vigtige it-systemer risikerer nedbrud

Eftersyn viser, at 158 ud af 428 vitale it-systemer i staten er i utilstrækkelig teknisk tilstand.

Åbent samråd om ekstraregning til kommunerne som følge af forsinkede it-systemer Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng

Store dele af statens vigtigste it-systemer risikerer at blive ramt af nedbrud og hackerangreb på grund af manglende vedligeholdelse. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Risikoen fremgår af regeringens nye kasseeftersyn på it-området. Rapporten udpeger 428 statslige it-systemer, som er vitale for at drive den offentlige motor.

Det kan for eksempel være systemer, som sikrer, at borgere får deres offentlige ydelser, og at politiets kriminalregister fungerer. Af de 428 systemer er 158 i en utilstrækkelig teknisk tilstand.

Ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), mener, at det er dybt bekymrende.

- Mange af de gamle og meget kritiske systemer er ikke blevet ordentligt vedligeholdt.

- Derfor står vi nu med en række kritiske it-systemer, som er i dårlig stand. Det er i sig selv skræmmende, fordi det øger risikoen for nedbrud og kompromittering (for eksempel via hackerangreb, red.), siger Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

It-professor Kim Normann Andersen fra CBS mener, at det er på høje tid, at man sætter ind

- Det lyder alvorligt, at så mange kritiske systemer er skrøbelige. Og i mine øjne bliver det ekstra alvorligt af, at det er de enkelte statslige instanser, der selv har meldt problemerne ind i forbindelse med undersøgelsen.

- Det viser en vis form for handlingslammelse, at de ikke for længst har fået styr på det, siger han til Jyllands-Posten.

Professoren var for en uge siden ude i samme avis med et forslag om, at private aktører bør overtage de store offentlige it-projekter.

For trods krav om mere kontrol og strammere økonomistyring for at holde de statslige it-projekter på sporet, er de ofte blevet forsinkede, dyrere eller ligefrem skrottet. Sådan lyder argumentet, der også kunne samle politisk flertal på Christiansborg.