Hvert tiende danske selskab er en zombie

Lave renter og udsigten til ny vækst holder 23.000 selskaber i live, selv om de burde være lagt i graven. Finansiering og medarbejdere er bundet i disse zombieselskaber, men de ressourcer kunne gøre mere gavn andetssteds, siger revisorer.

Foto: Martin Rasmussen

Du kender dem fra Hollywoods skrækfilm. Zombierne. De ofte maltrakterede skabninger, der egentlig er døde, men stadig vandrer rundt, som var de levende. Men det er ikke kun i biografen, at du kan se de levende døde – det er også i virksomhedsregistret.

En ny undersøgelse fra FSR - Danske Revisorer og kreditvurderingsinstituttet Experian viser nemlig, at op imod hvert tiende selskab er så presset af høj gæld og dårlig indtjening, at alt tilsiger, at de burde være lagt i graven. Men de lever videre i en låst tilværelse:

»Virksomhederne sidder i en så tæt situation, at de reelt ikke har nogen handle­muligheder, så det er et spørgsmål om tid, før de bliver afviklet. Det er virksomheder, som ikke af egen kraft kan komme ud af deres situation,« siger erhvervpolitisk direktør i FSR - Danske Revisorer, Tom Vile Jensen og fortsætter: »De bliver holdt kunstigt i live, alt imens de mister kunder og medarbejdere, og økonomien sander mere og mere til.«

Revisorernes forening og Experian har gennemgået over 226.000 regnskaber og fokuseret på soliditet, driftsindtjening samt kreditværdighed. En zombievirksomhed skal have en negativ driftsindtjening, en soliditetsgrad på under ti pct. samt en dårlig kreditværdighed – og det har hele 23.000 selskaber i opgørelsen. De fleste af dem er selskaber, der er under ti år gamle.

Når zombieselskaberne alligevel formår at holde sig i live, skyldes det en kombination af de lave renter og den evigt udskudte udsigt til vækst. Det vurderer underdirektør i Dansk Erhverv, Geert Laier Christensen, der dog understreger, at zombievirksomhederne formentlig betaler en høj rente i banken, men dog mindre end for ti år siden.

»Det lave renteniveau hjælper også disse selskaber, der får en mulighed for at holde sig i live, selv om det måske ikke går så godt for forretningen. Men man holder fast og venter på bedre tider,« siger han. »Det har de efterhånden gjort siden 2008 nu, men stort set alle prognoser siger, at væksten kommer næste år, og det kan virksomhederne godt se. Derfor kan man godt forestille sig, at vi er i en situation, hvor der er flere af denne type virksomheder, fordi væksten er udeblevet, mens renteniveauet samtidig har været lavt.«

Tom Vile Jensen fra FSR - Danske Revisorer fremhæver også det lave renteniveau, som en slags livsforlængende medicin til de pressede selskaber, men han peger også på en anden forklaring på, at zombieselskaberne stadig er iblandt os.

»Det kan være uhensigtsmæssigt at lukke virksomheden, hvis det fører til tab for banker og leverandører. Nogle tænker måske også, at de kan vende udviklingen, og så bliver de ved med at holde virksomheden i live,« siger Tom Vile Jensen, der bakkes op af Geert Laier Christensen:

»Der er en erkendelse af, at der er virksomheder, som ikke nødvendigvis har været dårligt drevet, men som har været ramt af omstændighederne,« siger han.

Berlingske forsøgte mandag at få en kommentar til fænomenet omkring zombievirksomhederne fra flere banker, men det var desværre ikke muligt at få nogen kreditchefer i tale. Hos Spar Nord fortæller pressechef Leif Lind Simonsen, at man i bankens egne opgørelser har svært ved at se det billede, som FSR - Danske Revisorer og Experian kommer frem til. Den nordjyske bank har kigget på regnskabstal for virksomheder, der er ældre end fem år, og her går det fremad i næsten alle sektorer, påpeger Leif Lind Simonsen, der også fremhæver de aftagende nedskrivninger i bankerne som et eksempel på, at bankens erhvervskunder i stigende grad er i stand til at servicere deres gæld.

»Jeg tror godt, at man kan tale om etablerede virksomheder på den ene side og på den anden en meget dynamisk underskov af virksomheder, som hele tiden dukker op og forsvinder igen. Det kan godt være, at der er et zombiefænomen i underskoven, men i det etablerede erhvervsliv med mere end fem år på bagen ser vi en overbevisende fremgang,« siger Leif Lind Simonsen.

Størstedelen af selskaberne, der bliver kategoriserede som zombier, er typisk mindre størrelser med en samlet værdi på fire mio. kroner eller derunder. Det forhindrer dem dog ikke i at have bundet finansieringskroner i sig, som ikke umiddelbart bliver hverken inddrevet eller forrentet, og det er ikke bare et problem for selskaberne, men også for samfundet, mener Tom Vile Jensen:

»Det store samfundsmæssige tab ligger i, at de ansatte og den finansiering, der er bundet i virksomheden, arbejder på en meget uproduktiv måde. Hvis finansieringen og arbejdskraften var i en virksomhed, hvor forretningsmodellen fungerer, så vil man måske kunne skabe et overskud og skabe arbejdspladser.«

Kuren for zombievirksomhederne ligger dog ikke entydigt lige for. FSR - Danske Revisorer påpeger, at mindre regide regler for rekonstruktion kan være løsningen, mens Håndværksrådet, der repræsenterer flere end 20.000 små og mellemstore virksomheder, foreslår, at man indfører et bundfradrag på 100.000 kroner til virksomheder med dårlig soliditet. Et helt andet bud kommer fra direktør i Experian, Jens Hjortflod, der anbefaler zombierne at søge hjælp:

»Vi vil i høj grad anbefale, at man får et andet kig på virksomheden, fordi man nogle gange kan være tilbøjelig til at være så langt nede i de udfordringer ens egen virksomhed har, at man har svært ved at se mulighederne. Der er rigtig mange gode forretninger iblandt, og der kan være forskellige årsager til, at man er endt i den situation, og så tror vi også, at der kan være mulighed for at komme ud af det.«