Hvert femte job i hovedstaden fik lønkompensation

Mens politikerne varmer op til forhandlinger om næste bølge af støttepakker, er omfanget af lønkompensation under coronakrisen nu opgjort. Især hovedstadens arbejdspladser har taget fra.

Hvert femte job i hovedstaden har udløst lønkompensation under coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ansatte i hovedstaden har været hårdest ramt af coronakrisen. I hvert fald hvis man måler det på antallet af kroner, der er rullet ud som lønkompensation under coronakrisen.

Danmarks Statistik konstaterer i en ny opgørelse, at en stor andel af de private virksomheder og private job i Byen København har været omfattet af ordningen for midlertidig lønkompensation sammenlignet med de øvrige landsdele.

Helt præcist har 21 procent af samtlige job i den private sektor i Byen København været lønkompenseret i perioden frem til 8. juli. København By omfatter kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby.

På landsplan er det kun 13 procent af jobbene, der har udløst lønkompensation.

Målt på arbejdssteder var det 30 procent af dem i Byen København, der var omfattet af lønkompensationsordningen i perioden, og Byen København er dermed på denne målestok den »økonomisk hårdest ramte landsdel af covid-19-krisen«, skriver Danmarks Statistik.

Sort på hvidt

Cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv påpeger i en kommentar, at den relativt store andel af lønkompenserede job i Byen København skal ses i sammenhæng med, at særligt Københavns Lufthavn har været og er meget hårdt ramt af coronakrisen.

»Det samme gælder turismeerhvervene i København, der tæller hoteller, restauranter, oplevelsesparker mv. Også København omegn har været relativt hårdt ramt, hvor andelen af lønkompenserede jobs lå på 26 procent. Dagens tal fra Danmarks Statistik viser altså sort på hvidt, at hovedstaden er blevet klart hårdest ramt af coronakrisen. Det er desværre også her restriktioner har ramt hårdest og har været gældende længst,« skriver Stramer.

Han kalder lønkompensation for »en genistreg, der har reddet tusindvis af job«.

»Først og fremmest har lønkompensationsordningen betydet, at virksomhederne har kunnet fastholde ansættelsesforholdet til deres medarbejdere. Det er ekstremt vigtigt, da det betyder, at virksomhederne har haft muligheder for hurtigt at starte forretningen op igen i takt med den gradvise genåbning af samfundet. Men nok så vigtig, så har lønkompensationsordningen sikret de berørte lønmodtagere deres vanlige løncheck og dermed købekraft,« skriver cheføkonomen og tilføjer, at afvikling af lønkompensationsordningen vil gøre ondt i hovedstaden.

Lønkompensationsordningen afvikles 29. august, og Folketingets partier indleder snart forhandlinger om det videre forløb og støtte til coronaramte virksomheder. Det skulle oprindeligt have været tirsdag eftermiddag, men er blevet udskudt.

Tore Stramer skriver, at politikerne bør have nye hjælpepakker klar i skuffen, hvis smitten igen kommer ud af kontrol, og det bliver nødvendigt at lukke ned for hele eller dele af samfundet.

Positiv vækst

Analysen fra Danmarks Statistik viser også, at i alt 31.260 virksomheder har fået lønkompensation for 263.000 job i perioden 9. marts til 8. juli 2020. Det svarer til næsten 20 procent af samtlige virksomheder med ansatte i den private sektor og 13 procent af samtlige job i disse virksomheder.

»Små virksomheder med under 10 fuldtidsansatte udgør den største gruppe af modtagere med 82 procent af de lønkompenserede virksomheder. Denne type virksomhed udgør 88 procent af alle danske virksomheder,« skriver Danmarks Statistik.

Restauranter er med 2.500 virksomheder den branche, hvor flest virksomheder har fået lønkompensation. Branchen har samtidig flest lønkompenserede job – nemlig 22.700.

Lidt over halvdelen af de virksomheder, som har fået bevilget lønkompensation, havde samlet set et faldende antal ansatte i perioden 2016 til 2019, men næsten 60 procent af jobbene, som har været understøttet af lønkompensation, var dog i virksomheder med positiv beskæftigelsesmæssig vækst.